Stichting voor Alzheimer Onderzoek: Uitreiking 'Certificats of honor' + nieuwjaarsconcert

Publish time:

22/01/2009 15:49

Rubric:

GENERAL

Company:

SAO

IPTC:

science and technology / research-health / disease

25/01/09 - 15u - Koloniënpaleis, Tervuren

Zondag 25 januari 2009 organiseert de Stichting voor Alzheimer Onderzoek (SAO) een nieuwjaarsconcert n het Koloniënpaleis in Tervuren. Bij die gelegenheid worden tevens de "Certificats of Honor" uitgereikt aan een dertigtal vooraanstaande Belgische professoren en wetenschappelijke onderzoekers als waardering voor hun bijzondere bijdrage aan het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Het concert wordt gebracht door het gezelschap "Festival Strings of Flanders" die werken van Mozart, Bach, Vivaldi en Benjamin Britten zal brengen.

De uitreiking van de certificaten zal gebeuren door Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven, zelf een wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Toots Thielemans, peter van de stichting, zal dit evenement eveneens bijwonen.

Een uitgebreid "walking dinner" sluit deze feestelijke namiddag af.

De Stichting voor Alzheimer Onderzoek (SAO) is een Belgische non-profit organisatie van openbaar nut. SAO heeft tot doel het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandelingsmethoden van de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie financieel te ondersteunen. Elk jaar worden meerdere onderzoeksprojecten geselecteerd op basis van kwaliteit en vernieuwing. Deze projecten worden geselecteerd door de Wetenschappelijke Adviesraad onder voorzitterschap van Prof. Dr. C. Van Broeckhoven (UIA). Samen met de andere Belgische leden van deze Wetenschappelijke Adviesraad, Prof. Peter Paul de Deyn (UIA), Prof. Wim Annaert (KUL), Prof. Jean Pierre Brion (ULB) en Prof. Dr. Jean-Noël Octave (UCL) bekronen zij jaarlijks twee soorten onderzoeksprojecten : standaard onderzoeks-

projecten met een subsidie van 80.000EUR en dit voor gevestigde onderzoekers en piloot onderzoeksprojecten met een subsidie van 40.000EUR voor jonge startende onderzoekers.

Sinds haar ontstaan in 1996 heeft SAO zo al meer dan 48 onderzoeksprojecten gefinancieerd en dit voor een bedrag van meer dan 3 miljoen EURO.

Belangrijke en zorgwekkende informatie

In België noteren we momenteel 180.000 mensen met dementie waarvan 2/3, zijnde 120.000, Alzheimerpatiënten zijn. In totaal zijn er echter 2 miljoen mensen betrokken bij deze aandoening, zoals familieleden, naasten, verzorgers en artsen.

In Europa zijn de cijfers nog sprekender, nl meer dan 6,4 miljoen dementiepatiënten. Wereldwijd waren dat er 26 miljoen in 2008. Tegen 2050 zal dit aantal oplopen tot 106 miljoen.

Contact :

Caroline De Keersmaecker


+32 2 424 02 04

info@alzh.org

Voor alle verdere informatie : www.alzh.org

Related Links:

http://www.alzh.org

Contact Persons:

Dhr Wilfried Nys

Voorzitter

Email : info@alzh.org


- Phone : +32 2 424 02 04


- Fax : +32 2 424 02 05

Company Website:

http://www.alzh.org