Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 22-01-2009

FNV BONDGENOTEN: "VERBIED GIFGAS IN ZEECONTAINERS"

FNV Bondgenoten wil dat er een eind komt aan het gebruik van gifgas in zeecontainers. In een gemeenschappelijke verklaring met buitenlandse vakbonden en medici, gericht aan de Europese Commissie, roept de vakbond op tot een verbod op het gebruik van gifgas. De actualiteitenrubriek EÉNVANDAAG besteedt vanavond ruim aandacht aan dit onderwerp.

Jaarlijks komen er miljoenen zeecontainers de Rotterdamse haven binnen, gevuld met zeer giftige bestrijdingsgassen. Het is het gevolg van Europese wetgeving, bedoeld om uitheemse insecten buiten de deur te houden. FNV Bondgenoten wil dat hier nu een eind aan komt.

Tientallen arbeiders in de haven en transportsector raken, soms dodelijk, gewond door contact met dit gas. FNV bestuurder Jan de Jong: "Werknemers weten helemaal niet welk risico's ze lopen en wat de consequenties kunnen zijn."

Werknemers die in contact komen met deze gassen overleven het vaak maar net en raken blijvend invalide. Professor Xaver Bauer, directeur van het Duitse instituut voor beroepsziekten: "Ik maak me grote zorgen. Wat we nu zien en weten is nog maar het topje van de ijsberg. De gassen grijpen in op het zenuwstelsel en veroorzaken ook verschillende soorten kanker."

Uiteindelijk komen de producten uit de containers met gas, bij de consument. Professor Bauer: "We hebben in Nederland een grote partij cacaoboter onderzocht. Hierin vonden we extreem grote hoeveelheden methylbromide. Mensen die dit binnen krijgen lopen een groot gezondheidsrisico."

Minister Cramer laat nu 1000 containers extra controleren, maar volgens bronnen in de haven stelt deze controle niet veel voor.

Meer informatie via de website www.eenvandaag.nl

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 22 januari
Nederland 1 - 18.20 uur