WOS onderzoekt arbeidsverhoudingen topsporters


ARNHEM, 20090120 -- De Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS) is begonnen met een onderzoek naar de arbeidsverhoudingen van topsporters in Nederland. Steeds meer topsporters zijn fulltime met hun vak bezig. Doel van het onderzoek is te komen tot aanbevelingen die de rechtspositie van topsporters moet verduidelijken en verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met belangenorganisatie NL Sporter en gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Topsporters in Nederland kennen geen collectieve afspraken als het gaat om arbeidsverhoudingen. Zo ontbreken er voor topsporters duidelijke afspraken over flexibiliteit, arbeidstijden, opleidingsvoorzieningen en (pensioen)voorzieningen na afloop van de topsportcarrière.

Het gebrek aan duidelijke afspraken contrasteert sterk met de ambities van de Nederlandse overheid en sportsector. Zo kent de sportsector de ambitie om een sportklimaat op Olympisch niveau te realiseren ten behoeve van het Olympisch Plan 2028. Ook ondersteunt de overheid nadrukkelijk het streven van de Nederlandse sportsector aansluiting te vinden bij de tien beste landen in de internationale sportwereld. Topsport vraagt daarom steeds meer een enorme inspanning van de individuele sporter. Topsport wordt er niet zomaar meer bijgedaan, maar topsport wordt steeds meer een voltijds activiteit.

In een professioneel topsportklimaat horen in de ogen van de WOS ook volwassen arbeidsverhoudingen. Samen met de belangenorganisatie voor topsporters, NL Sporter, wil de WOS nu door middel van een breed en solide onderzoek tot aanbevelingen komen voor het beter reguleren van de arbeidsverhoudingen van de topsporter in Nederland. Welke afspraken daarbij van belang zijn, welke vorm die afspraken moeten krijgen en met en tussen welke partijen gesproken gaat worden, is de kern van het onderzoek.

Het onderzoek start donderdag 22 januari op Nationaal Sportcentrum Papendal met een expertmeeting. Hieraan nemen vertegenwoordigers van NOC*NSF, de Atletencommissie, sportbonden en arbeidsrechtdeskundigen deel. Eind mei 2009 moet het onderzoek zijn afgerond. Intussen zijn er bij de commerciële wielerploegen al vergaande initiatieven voor een CAO voor beroepswielrenners.

Werkgeversorganisatie in de Sport





Ingezonden persbericht