Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

()

Slotconcert Heartland met Amerikaanse band LOW
Eenmalig samenwerkingsproject met koor, slagwerkers en dirigent in Catherinakerk, Eindhoven

De Amerikaanse band LOW sluit op 22 januari in de Eindhovense Catharinakerk het prestigieuze Heartland Festival af. Het festival dat onlangs door de Volkskrant in de 'Top 3 van hoge verwachtingen' werd genoemd is een samenwerking tussen het Muziekcentrum Frits Philips en het Van Abbe Museum. Het festival start 4 oktober en vindt in Eindhoven plaats. Voor het slotconcert van LOW is een uniek programma gemaakt waarin 8 koorzangers van Vocaal Lab een rol spelen. Ook Dominik Blum, organist en dirigent van Steamboat Switserland en 2 slagwerkers sieren het programma. Het project staat onder artistieke leiding van de Amerikaans-Nederlandse componist David Dramm.

In de gitaarmuziek neemt de band LOW al vijftien jaar een unieke plaats in. Niemand maakt zulke mooie trage en slepende liedjes, ook wel slowcore genoemd, als LOW. De kern bestaat uit Alan Sparhawk en zijn vrouw, Mimi Parker. Nadat de band steeds wisselende bassisten heeft gehad, is nu Matt Livingston het vaste derde bandlid. Internationaal kreeg het Amerikaanse gitaartrio veel lof toegezwaaid voor cd's als Trust, Secret Name en Things We Lost In The Fire. In 1994 verscheen LOW's eerste album I Could Live In Hope. Op het laatste album Drums and Guns presenteert de band een aantal nieuwe songs waarbij gebruik wordt gemaakt van (voor LOW) nieuwe vormen zoals drummachines, looped vocals etc. Ondanks deze nieuwe elementen zijn de songs onbetwist typisch LOW. De band tourde in het verleden over de gehele wereld en bevond zich in het gezelschap van artiesten als Radiohead, The Dirty Three en Nick Cave and The Bad Seeds.

Het echtpaar Sparhawk-Parker woont samen met hun twee kinderen Hollis en Cyrus, in Duluth. 'Duluth wordt door Amerikanen gezien als een soort Timboektoe', zegt Sparhawk, 'Alsof het ergens aan het einde van de wereld ligt.' Het lijkt zo idyllisch: een jong gezin met vrolijke kinderen in een aangenaam en rustig stadje dat makkelijk kan rondkomen van de muziek. Maar juist achter de uitgebalanceerde muziek gaat in Alan Sparhawk een wispelturige, onrustige geest schuil, die worstelt met godsdienst, geweld en geestelijke gezondheid.

Sparhawk is trouw lid van de Mormomenkerk, de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Deze kerk valt niet onder de katholieke, protestantse of orthodoxe tradities en is hier geheel onafhankelijk van. Des te bijzonder is het optreden van LOW in de Catherinakerk, een katholieke kerk in Eindhoven. Het concert is het slotconcert van het Heartland Festival dat van 4 oktober tot en met 25 januari 2009 in Eindhoven plaatsvindt.

Video
LOW in Paradiso via Fabchannel, 2005: http://www.fabchannel.com/low_concert/ Uur van de Wolf van VPRO, 2008: http://player.omroep.nl/?aflID=6751556&md5=33bce1658e01db796f924221cd487d03

Heartland is een interdisciplinair project over de hedendaagse visuele cultuur, kunst en muziek die voortkomt uit het hart van de Verenigde Staten. Heartland bestaat uit een groepstentoonstelling met nieuw en bestaand werk in het Van Abbemuseum en een muziekprogramma in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Daarnaast omvat het project lezingen en debatten, een foto-expositie, publicaties en een 'artist-in-residence'-programma. Het project is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum en Muziekcentrum Frits Philips, met het Smart Museum of Art in Chicago als Amerikaanse partner. Heartland vindt plaats in Eindhoven van 4 oktober tot en met 25 januari 2009. Een deel van de tentoonstelling reist in 2009 naar het Smart Museum of Art in Chicago.

De Volkskrant noemde het Heartland festival in haar 'Top 3 van hoge verwachtingen' in de krant van 28 augustus 2008.

DO 22.01 LOW met Vocaal Lab, Dominik Blum, slagwerkers onder leiding van David Dramm ¤ 15,- + servicekosten
Locatie: Catharinakerk, Stratumseind 2 - Eindhoven Kaarten: www.muziekcentrum.nl en 040-2442020 of via Ticket Service: 0900 300 1250 (45 cpm), www.ticketservice.nl

www.muziekcentrum.nl - www.heartlandeindhoven.nl ­ http://chairkickers.com ­ www.myspace.com/low


- EINDE PERSBERICHT -

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

T: +31 (0)30 - 785 5887 - M: +31 (0)6 ­ 4500 8427 - F: +31 (0)8 ­ 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl