Ingezonden persbericht


Persbericht

Bijzondere uitvoering van Midzomernachtsdroom van Mendelssohn en Shakespeare door het NNO

Van 22 t/m 24 januari 2009 speelt het NNO Midzomernachtsdroom van Felix Mendelssohn Bartholdy onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend. Het gelijknamige, beroemde toneelstuk van Shakespeare wordt hierbij op bijzondere wijze verteld. De regiseusse Eva Buchmann en de vertellers annex spelers Charles Cornette en Hilde Uitterlinden maakten een tot de verbeelding sprekende bewerking van deze sprookjesachtige komedie van Shakespeare. Voor de pauze speelt het NNO eerst de opgewekte Vijfde symfonie van Schubert.

Midzomernachtsdroom
In de 19e eeuw werd Midzomernachtsdroom vaak als achtergrondmuziek gebruikt bij het beroemde toneelstuk van Shakespeare en wordt tegenwoordig wel als filmmuziek 'avant la lettre' betiteld. Mendelssohn componeerde de betoverende ouverture van Midzomernachtsdroom toen hij zeventien was, de andere delen ontstonden later. In het werk worden de intriges en misverstanden tussen de vier geliefden, de magische elfenwereld en de potsierlijke handwerksliederen kleurrijk geschilderd.

Het NNO besloot het verhaal en de muziek weer bij elkaar te brengen; orkest, koor en vier zangsolisten worden aangevuld met twee vertellers annex spelers. De Vlaamse acteurs Charles Cornette en Hilde Uitterlinden maakten in samenspraak met regisseuse Eva Buchmann en dirigent Jan Willem de Vriend een tot de verbeelding sprekende bewerking van de sprookjesachtige komedie.

Schuberts opgewekte symfonie
Voor de pauze speelt het NNO de Vijfde symfonie van Schubert. Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat de Vijfde symfonie van Schubert een laat werk van Mozart is. Schubert schreef deze opgewekte symfonie op negentienjarige leeftijd (en had op dat moment dus al vier op zijn naam staan!).

Hilde Uitterlinden en Charles Cornette
Hilde Uitterlinden en Charles Cornette volgden allebie de studie 'Hoger Instituut voor Dramatische Kunst - Studio Herman Teirlinck' in Antwerpen. Tot in 1973 waren zowel Cornette als ook Uitterlinden lid van het gezelschap van de 'Koninklijke Nederlandse Schouwburg' in Antwerpen; Hilde als actrice en Charles als acteur en assistent - regisseur. Vanaf 1973 waren Hilde Uitterlinden en Charles Cornette onafscheidelijk verbonden in hun theaterarbeid. Ze waren medestichters van de 'Internationale Nieuwe Scène' en waren er werkzaam als acteur regisseur en mede artistiek verantwoordelijk voor de programmering. Met de I.N.S. gaven ze niet alleen voorstellingen in België en Nederland maar ook in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Engeland, Rusland, Chili, Nigeria, Ivoorkust, Zuid-Afrika...(Johannesburg, Pretoria, Durban, Pietermaritzburg, Bloemfontein, Stellenbosch, Aardklopkunstefees Potchefstroom, Grahamstown enz...)

Samen doceerden Cornette en Uitterlinden aan het 'Hoger Instituut voor Dramatische Kunst - Studio Herman Teirlinck' in Antwerpen en gaven ook talrijke workshops zowel aan professionele acteurs als aan studenten. Dit onder andere aan de 'Vrije Universiteit Brussel', aan de 'Toneel Akademie Amsterdam', aan de drama departementen van de universiteiten van Pretoria, Bloemfontijn, Stellenbosch. Aan de Ivoorkust werkten ze als regisseur met de groep 'Foliba' van Adama Dramé. Daarnaast speelden Charles Cornette en Hilde Uitterlinden ook in verschillende drama series voor televisie en Hilde eveneens in verschillende films. Cornette en Uitterlinden waren ook werkzaam als gastacteur in diverse gezelschappen in Vlaanderen en Nederland, ander meer in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg - Brussel, het NTGGent, het RO theater, het Zuidelijk toneel en het Théâtre de l'Eveil Wallonië. Concerten

22 januari 2009 - Groningen / De Oosterpoort
Kaartverkoop en - informatie: www.oosterpoort.nl of (050) 368 03 68

23 januari 2009 - Sneek / Martinikerk
Kaartverkoop en - informatie: (0515) 41 40 96

24 januari 2009 - Leeuwarden / De Harmonie
Kaartverkoop en - informatie: www.harmonie.nl of (058) 233 02 33

Programma

Schubert Symfonie nr. 5
Mendelssohn Midsummernightsdream (integraal)

Dirigent Jan Willem de Vriend
Sopraan Marijje van Stralen
Mezzosopraan Xenia Meijer
Koor Vrouwenkoor NNCK
Verteller Hilde Uitterlinden | Charles Cornette
Regieadvies Eva Buchmann

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht