Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Tsead Bruinja gaat terug naar school' met de Friese bibliotheken

Friese dichter Tsead Bruinja tourt op 22 januari langs een aantal Friese scholen. Tsead Bruinja is genomineerd voor de titel Dichter Des Vaderlands. Samen met collega dichters Mowaffk Al-Sawad, Bart FM Droog en Daniël Dee verzorgt hij op het Bornego College in Heerenveen, het CSG Comenius in Leeuwarden en het CSG Simon Vestdijk in Harlingen een energiek optreden van ongeveer 15 minuten tijdens de pauzes. Het doel is om jongeren op een positieve en energieke manier in aanraking te brengen met poëzie. 'Tsead on tour' is een initiatief van de Friese bibliotheken en de Culturele Onderneming. De tour wordt afgesloten met een optreden bij de Liwwarder Poëzie Avond in theater de Bres (Schoolstraat 4) te Leeuwarden, gepresenteerd door Melvin van Eldik en Arjen Hut. Verder zijn er voordrachten van Mars Lowinger, Froukje de Jong-Krap, Johan Veenstra, Jan Kooistra, Elske Kampen, Atze van Wieren en Sido Martens, met op de contrabas Oeds Bouwsma.

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja publiceert dichtbundels in het Nederlands of Fries en heeft naam gemaakt als podiumdichter. In zijn gedichten behandelt hij klassieke thema's als liefde en dood, maar schuwt hij ook het experiment niet. In zijn sterk associatieve poëzie zonder interpunctie en hoofdletters laat Bruinja zijn publiek zelf leestekens plaatsen en bepalen waar de ene zin ophoudt en de ander begint. Hij studeerde Engels en Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen en was betrokken bij de organisatie van literaire evenementen als Dichters in de Prinsentuin en de Poëziemarathon. Hij was als recensent verbonden aan Trouw, het tijdschrift Awater (waarvan hij ook redacteur is) en de sites boeken.vpro.nl en ietsmetboeken.nl van de NPS. Zijn werk is onder meer vertaald in het Afrikaans, het Arabisch en het Engels.

Dichter des vaderlands

De verkiezing van de Dichter des Vaderlands wordt eens in de vier jaar georganiseerd door stichting Poetry International, NPS, NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek, en de stichting Poëzieclub. Tot en met 27 januari 2009 kan het publiek de nieuwe Dichter des Vaderlands kiezen uit Tsead Bruinja, Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ramsey Nasr en Hagar Peeters op de website www.dichterdesvaderlands.nl

Op 28 januari 2009 wordt in een live televisieprogramma van de NPS, Dichter des Vaderlands, de nieuwe Dichter des Vaderlands bekend gemaakt.

----------

LET OP: