Ingezonden persbericht


Persbericht, 22 januari 2009

Ziekenhuizen voldoen nog steeds niet aan veiligheidsnorm

MAARSSEN - Ziekenhuizen geven te weinig prioriteit aan veiligheid. Geen enkel ziekenhuis beschikt nog over een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem om vermijdbare fouten terug te dringen. Terwijl de afspraak was dat alle ziekenhuizen hier al vanaf 2008 mee zouden werken. Dat staat in het februarinummer van Zorgvisie dat vrijdag verschijnt.

Naar het zich laat aanzien, hoeven ziekenhuizen nu pas in 2012 te voldoen aan alle veiligheidseisen. Dat komt onder meer omdat de Inspectie voor de gezondheidszorg veel begrip toont voor de klacht van ziekenhuizen die zeggen te zwaar belast te worden met overheidsmaatregelen.

Nog geen twee jaar geleden leek de zorg eindelijk wakker te zijn geschrokken van het aantal vermijdbare doden. Maar ook het gemeenschappelijke plan van de branche om deze binnen vijf jaar te halveren, heeft alweer ruim een jaar vertraging opgelopen. Bestuurder Robin Thieme Groen van de Isala Klinieken: "Er is veel te weinig discipline in de zorg. We spreken iets af maar we doen het niet. En we spreken elkaar er ook niet op aan als iemand zich niet aan gedragsregels houdt, want dat is 'not done'. Daar moet echt verandering in komen."

In het februari-nummer verder een interview met interim-bestuurder Norbert Hoefsmit van de IJsselmeerziekenhuizen. Hij vindt dat de politiek duidelijkheid moet bieden over marktwerking. En hij plaatst kanttekeningen bij staatssteun. "Maar de overheid kan toch niet bij elk noodlijdend ziekenhuis een cheque trekken? Zo'n dertig kleine ziekenhuizen in een landelijk gebied kampen met vergelijkbare problemen," aldus Hoefsmit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de redactie, telefoonnummer 0346-577922

---- --