Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - AVRO Radio 1 - De Praktijk

Hilversum, 22 januari 2009.

VOORMALIG MINISTER VWS - HANS HOOGERVORST: "EIGEN BIJDRAGE IN ZORG MOET OMHOOG"

Hans Hoogervorst, de voormalig minister van Volksgezondheid, vindt dat de eigen bijdrage in de zorg omhoog moet. Hoogervorst zegt dit vanmiddag in het AVRO Radio 1 programma 'De Praktijk' in een gesprek waarin hij de balans opmaakt van drie jaar marktwerking in de zorg. "Ik denk dat het nodig is om op termijn in de zorg de eigen bijdrage te verhogen. In ruil dan wel voor een premieverlaging." Hoogervorst vindt het eigen risico van 150 euro dat nu geldt voor alle verzekerden een goede eerste stap. "Maar ik denk dat we echt verder moeten gaan, willen we het kostenbewustzijn vergroten en de kosten in toom kunnen houden."

De voormalig minister van VWS meent verder dat Nederland te veel ziekenhuizen heeft en noemt dat als mogelijke reden voor de financiële problemen waarin veel ziekenhuizen verkeren. "Ik denk dat de meeste deskundigen het erover eens zullen zijn dat we in feite te veel ziekenhuizen in Nederland hebben. Dus dat men met te veel spelers op de markt zit. Als daar vervolgens geen consequenties gaan vallen, krijgt iedereen het moeilijk."

Het interview met Hans Hoogervorst is vanmiddag, 22 januari, te beluisteren in De Praktijk, tussen 13.30 en 14.30 uur op Radio 1.