Ingezonden persbericht


Deze week in VNG Magazine nr. 2 vrijdag 23 januari 2009


* De zoektocht naar onbereikbare minima

In Nederland leeft een groeiend percentage huishoudens op of onder de armoedegrens. Veel gemeenten doen hun best hun inwoners de weg te wijzen naar de extraatjes. Toch blijft er nog veel geld op de plank liggen door schaamte, onvermogen of onwetendheid. Lokale bestuurders gaan op zoek naar de onbereikbare minima.


* Interview Jan Franssen 'Populisme kan nooit het antwoord zijn'

IPO-voorzitter Jan Franssen heeft het gehad met de Haagse bemoeizucht. De bestuurlijke distantie, zo nodig om provincies en gemeenten in staat te stellen hun werk te doen, ontbreekt. Een gesprek over Den Haag, de relatie tussen provincies en gemeenten, de dualisering en gemeentelijke herindelingen.


* Gemeenten eensgezind achter verkoop Essent

De mogelijke overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE tegen een bod van 9,3 miljard euro, maakt in Den Haag opnieuw een principiële discussie los over het vermarkten van de energiesector. Voor de gemeentelijke aandeelhouders is dat een gepasseerd station. RWE doet een aantrekkelijk bod op Essent en de gemeenten verzilveren hun belangen.


* Omslag in monumentenzorg

De nieuwe monumentenverordening van Maastricht is gekoppeld aan het bestemmingsplan. Het beleid van wethouder Wim Hazeu staat model voor dat van OCW-minister Plasterk: cultuurhistorie vooraan in het ruimtelijk proces, een actievere rol voor burgers bij de besluitvorming en meer verantwoordelijkheid naar gemeenten.


* Rotterdam aast op hoger opgeleide jongeren

Bijna een derde van de Rotterdamse bevolking is jonger dan 28 jaar. Toch telt de stad relatief minder hogeropgeleide jongeren dan andere grote steden. Om jong talent te binden én te houden, riep Rotterdam zich zelf uit tot European Youth Capital 2009. Het project Your World moet het imago voor jongeren opvijzelen.


* Verplicht functioneringsgesprek voor burgemeesters

Sinds halverwege vorig jaar bestaat de Handreiking functioneringsgesprek burgemeester van het ministerie van BZK. Die raadt aan om dat gesprek bij voorkeur elk jaar te houden. In veel gemeenten gebeurt dat echter niet. Sommigen pleiten daarom voor een verplichting. Yvo Kortmann waarnemend burgemeester van Best en Ad van Strien, PvdA-raadslid te Zeist in "Debat".


* Stedenbanden in gijzeling

Iedere hulp aan een land in conflict is in feite steun aan de oorlog, vindt het Velsense raadslid Kees Hindriks. Moet een gemeente nog wel subsidie geven aan een stedenband die werkt in een land waar de mensenrechten worden geschonden? Een blik op de relaties tussen Velsen en Galle (Sri Lanka) en die tussen Haarlem en Mutare (Zimbabwe).

*G4: vergoed extra taken raadsleden

De burgemeesters van de vier grote steden pleiten er in een brief aan de Tweede Kamer voor dat extra vergoeding mogelijk wordt voor raadsleden die extra taken vervullen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het voorzitterschap van de fractie of een commissie of het lidmaatschap van het presidium.


* Steun voor wijziging Paspoortwet

De Tweede Kamer is deze week akkoord gegaan met wijziging van de Paspoortwet. Met de herinrichting van de reisdocumentenadministratie wordt geprobeerd om de kans op fraude te verkleinen, onder andere door meer biometrische kenmerken toe te voegen.


* Akkoord over kunststof

De VNG en het verpakkend bedrijfsleven / Stichting Nedvang hebben een akkoord bereikt over de vergoeding voor de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval door middel van bronscheiding.


* Woonlastenvergoeding burgemeester onwettig

Den Helder mag burgemeester Stefan Hulman geen maandelijkse toelage van 3200 euro geven als compensatie voor dubbele woonlasten, zo schrijft minister Guusje ter Horst van BZK in een brief aan het college.


* VNG Nieuws

* Millennium Gemeenten timmeren aan de weg

* Nieuwe VNG-commissie jeugdzorg

* VNG-bestuur en -commissies praten over kredietcrisis
* EU wil sterkere rol lokale overheden in internationale samenwerking

Het volgende VNG Magazine nr. 3 verschijnt op 6 februari 2009

(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)

Mirjam van Hoorn
redactieassistente VNG Magazine
t (070) 37 80 586
VNG Magazine/SDU Uitgevers
Postbus 20025
2500 EA Den Haag
m.v.hoorn@sdu.nl
www.sdu.nl
Prinses Margrietplantsoen 88
2595 BR Den Haag
www.vng.nl

VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag.

Tel. 070-3780586, fax 070-7999840, e-mail: redactie@vngmagazine.nl

www.vng.nl