Gemeente Apeldoorn

22-01-2009

Betere speelplekken voor kinderen in Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn investeert in de kwaliteit van speelplekken. Er komt meer geld voor het vervangen van verouderde speeltoestellen en er komen meer avontuurlijke speelplekken. De gemeente creëert hierdoor betere speelruimtes waar kinderen door avontuurlijk spelen zichzelf kunnen ontwikkelen.

Speelruimte voor kinderen raakt de laatste jaren steeds meer in het gedrang. Dit komt voornamelijk door woningbouw en het toenemende aantal auto's. Zonder toezicht is spelen op straat bijna onmogelijk. Hoewel er in Apeldoorn nog wel ruimte is voor spelen zijn er diverse aanleidingen voor een nieuw beleid voor buitenspeelruimte. Een belangrijke drijfveer is de wens van de Apeldoornse jeugd. Zij vragen om een andere kwaliteit van speelplekken. Kinderen schrijven brieven en e-mails waarin ze aangeven dat de aangelegde speelplekken saai vinden en dat ze graag meer avontuur zien. Met eigen initiatieven laten ze zien dat ze zich betrokken voelen.

Een avontuurlijke speelruimte nodigt kinderen uit voor verkenning, beweging, fantasie, bouwen, contact maken met andere kinderen en rust. Dit zijn de vijf basiselementen voor avontuurlijk spelen in Apeldoorn. De speelplekken worden ingericht met bijvoorbeeld heuvels, zand, water en speelbosjes. De gewone speeltoestellen verdwijnen niet, maar krijgen hier een plek in. Er is ook ruimte voor een omgevallen boom en rioolbuizen die in elk fantasierijk spel betrokken kunnen worden.

De wijken en dorpen tonen een grote betrokkenheid als het om spelen gaat. De gemeente wil deze betrokkenheid optimaal benutten om tot een goede en spannende inrichting van de speelplekken te komen. In klankbordgroepen, waarin zowel gemeente als dorps- en wijkraden participeren, worden de plannen besproken.

Einde persbericht.

Telefoon (055) 580 13 63