Ingezonden persbericht


Persbericht

Culemborg, 11 januari 2009

'Jongerenkoren: nog wel gewenst in eigen kerk?'

Aanleiding

Jongerenkoren leveren sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een kenmerkende bijdrage aan de liturgie in parochies. Veel musici, schrijvers en pastores hebben hun wortels in een jongerenkoor. De laatste jaren staan deze koren steeds meer onder druk, ondermeer door ontwikkelingen in de RK kerk en de maatschappij.

Hebben jongerenkoren nog toekomst en kansen? Wat biedt de RK-kerk hen, en wat bieden zij de kerk?

Onderzoek functie en vitaliteit

Code-X Music, de organisatie waarbij veel jeugd-, jongeren- en middenkoren zijn aangesloten, heeft onderzoek gedaan naar de betekenis van jonge kerkkoren voor de parochie onder 2.700 parochianen en 89 koren. Naar aanleiding van de stelling dat een vitale parochie niet kan bestaan zonder een jongerenkoor organiseert Code-X Music een symposium over de toekomst van jeugd- en jongerenkoren in de RK kerk.

Bij aanvang van het symposium presenteert prof. dr. Martin Hoondert, Hoogleraar Muziek & Christendom, de resultaten van het onderzoek naar de vitaliteit en functie van jongerenkoren. Mgr. drs. A. Hurkmans (referent liturgie) legt uit wat de visie van de RK Kerk is op de functie en de plaats van jongerenkoren in de liturgie. Namens Code-X Music presenteert Albert Arens, projectcoördinator van Code-X Music, een manifest voor de toekomst. Mgr. dr. E. de Jong (referent jongeren) gaat in op de pastorale aspecten van het jongerenkoor. Gedurende de dag worden diverse 'best practices' gepresenteerd.

Doel van het symposium is om op het einde van de dag te komen tot concreet en daadkrachtig beleid.

Gegevens

Symposium 'Een vitale parochie heeft een jongerenkoor'

Locatie: Petrus & Pauluskerk, Vierwindenlaan 11, Tilburg

Tijd: Zaterdag 31 januari 2009, 10.30 uur tot 16.00 uur Doelgroep: pastores, parochiebesturen, dirigenten en leden van jeugd- en jongerenkoren.

Organisatie: Code-X Music, in samenwerking met prof.dr. Martin Hoondert (hoogleraar en Fontys-lector Muziek en Christendom).

Dagvoorzitter: mw. drs. M. Ruigrok-Van der Valk

Opgave: info@code-music.nl

Deelnamekosten: ¤ 15,- inclusief lunch en onderzoeksresultaten.

Te voldoen op: Code-X, Postbank 4553912, Culemborg ovv 'Symposium'

Zie voor het volledige programma: www.code-music.nl



Ingezonden persbericht