GroenLinks

GroenLinks wil naleving kinderrechten in het strafrecht

22 januari 2009

GroenLinks wil dat het aantal zestien- en zeventienjarigen dat berecht wordt onder het volwassenenstrafrecht tot een minimum wordt beperkt. In Nederland komt het namelijk voor dat minderjarigen die een ernstig misdrijf hebben gepleegd onder het strafrecht voor volwassenen vallen. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin is hierover onlangs stevig aan de tand gevoeld door het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties. Ook bij GroenLinks roept dat de vraag op of de positie van minderjarigen niet in het gedrang komt. Daarom wil GroenLinks dat een minderjarige veroordeelde niet samen met volwassenen op één afdeling wordt opgesloten.

Tofik Dibi en Naima Azough hebben dat aan de verantwoordelijke bewindspersonen gevraagd. Want jongeren die een zeer zwaar misdrijf hebben gepleegd horen thuis in aparte afdelingen in zowel reguliere als jeugdgevangenissen. Hier kunnen zij hun straf uitzitten en worden voorbereid op een succesvolle terugkomst in de maatschappij.

Den Haag, 21 januari 2009
Tofik Dibi en Naïma Azough

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Azough (beiden GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin en de minister van Justitie over de naleving van kinderrechten in het strafrecht


1. Kent u het bericht dat het VN-Kinderrechtencomité serieuze zorgen heeft geuit over de te frequente toepassing van het volwassenenstrafrecht op minderjarigen?


2. Hoe vaak komt het voor dat het volwassenenstrafrecht op minderjarigen wordt toegepast? Kunt u aangeven wat u eraan doet om dit zoveel mogelijk te beperken?


3. Hoe vaak komt het voor dat veroordeelde minderjarigen in een justitiële inrichting voor volwassenen worden opgesloten?


4. Bent u het met ons eens dat minderjarigen die onder het volwassenenstrafrecht worden veroordeeld niet in een afdeling terecht moeten komen met volwassenen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat minderjarigen in een inrichting voor volwassenen in aparte afdelingen terecht komen?


5. Hoe vaak komt het voor dat minderjarigen die onder het volwassenenstrafrecht zijn veroordeeld op een gezamenlijke afdeling terecht komen met minderjarigen die onder het jeugdstrafrecht vallen? Vallen deze minderjarigen onder hetzelfde regime als de volwassen veroordeelden? Kunt u waarborgen dat deze minderjarigen onderwijs krijgen en een op hen toegesneden vorm van vrijetijdsbesteding? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u het met ons eens dat minderjarigen die onder het volwassenenstrafrecht worden veroordeeld en in een jeugdgevangenis terechtkomen hier in een aparte afdeling thuishoren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dit regelen?

Den Haag, 21 januari 2009