Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Stadsdeel neemt 9 hybride auto's in gebruik

22 januari 2009

De dienstritten van de medewerkers van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer zijn vanaf nu een stuk klimaatvriendelijker. Het stadsdeel heeft negen dienstauto's vervangen door hybride auto's, die veel minder CO2 uitstoten. Oost-Watergraafsmeer is het eerste stadsdeel dat zo'n groot aantal hybride auto's in gebruik neemt.

Negen hybride dienstauto's

Een hybride auto wordt gedeeltelijk aangedreven door een benzinemotor en gedeeltelijk door een elektromotor. Een hybride auto rijdt daardoor niet alleen veel zuiniger, maar zorgt daarnaast ook voor een fikse besparing op de uitstoot van CO2. Door het lagere brandstofverbruik scoort een hybride auto bovendien goed op de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Deze voordelen treden vooral op bij veel variatie in snelheid, zoals in de stad.

CO2-reductie

Met de negen hybride auto's levert stadsdeel Oost-Watergraafsmeer een constructieve bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot in de stad. De gemeente Amsterdam heeft hoge ambities in de strijd tegen klimaatverandering. In 2025 moet de uitstoot van CO2 in de stad 40% lager zijn dan in 1990. De nieuwe dienstauto's zijn van het type Honda Civic 1.3 Ima Hybride. Dit type heeft een CO2-uitstoot van 109 gram per liter brandstof; een gewone auto van dezelfde omvang heeft een uitstoot van 145 gram per liter brandstof.

Aandacht voor milieu: het stadsdeel geeft het goede voorbeeld

Een schoon en gezond milieu en een duurzaam gebruik van grondstoffen staan hoog op de agenda van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Ook bij het beheer van het wagenpark zijn dit speerpunten. Vervoersmiddelen worden zo efficiënt mogelijk ingezet. De bedrijfswagens zijn voorzien van roetfilters. Bedrijfswagens en veegmachines worden zo snel als mogelijk is vervangen door schonere modellen. Voor korte dienstritjes zijn er elektrische scooters. Het stadsdeel stimuleert de medewerkers tevens gebruik te maken van fiets en openbaar vervoer.

Besparing van kosten

De hybride auto's zijn de eerste die zijn aangeschaft via de raamovereenkomst van Concern Inkoop van de gemeente Amsterdam. Deze raamovereenkomst - waarvan stadsdelen en diensten van de gemeente Amsterdam gebruik kunnen maken - zorgt ervoor dat de gemeente betere tarieven en voorwaarden kan bedingen bij de aanschaf van auto's. De nieuwe auto's zijn daarbij ook zuiniger in gebruik dan gewone auto's. Voor hybride auto's hoeft bovendien minder wegenbelasting en helemaal geen BPM (belasting van personenauto's en motorrijwielen) betaald te worden.