Schoonmaakbedrijven OSB sjoemelen niet

22/01/2009 20:41

OSB

De brancheorganisatie voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche OSB benadrukt naar aanleiding van berichten over uitbuiting van werknemers in de toeristische sector dat haar lidbedrijven staan voor goed werkgeverschap. Daar horen sjoemelende werkgevers niet bij. Door o.a. scholing van werknemers, OSB-trainingen van werkgevers en controle op naleving van de CAO worden OSB-schoonmaakbedrijven geholpen om een goede werkgever te zijn. OSB werkt hard aan de verbetering van het imago van de schoonmaakbranche.

De OSB CAO-controles zijn door de leden van OSB zelf in het leven geroepen. Als er problemen zijn met het naleven van de CAO, worden lidbedrijven daarop aangesproken en vinden hercontroles plaats. Leden kunnen ook terecht bij de CAO-helpdesk voor oplossingen en advies. In het uiterste geval wordt een bedrijf geroyeerd.

OSB heeft een duidelijke richtlijn voor de schoonmaakbedrijven als het gaat om betaling per schoongemaakte hotelkamer. Op zich is stukloon (ofwel: werken op basis van normtijden) niet verboden, maar het heeft wel risico's en vraagt om een zorgvuldige registratie van de feitelijke arbeids- en rusttijden. Werknemers moeten nu eenmaal de feitelijk gewerkte uren betaald krijgen en die kunnen afhankelijk van de omstandigheden afwijken van de normtijden. Uit de registratie van de arbeids- en rusttijden moet op deugdelijke wijze blijken dat er overeenstemming bestaat tussen de uitbetaalde uren en de feitelijk gewerkte uren.

OSB hecht eraan dat alle schoonmaakbedrijven en in elk geval de OSB-leden zich aan deze regels houden. Sjoemelende werkgevers horen niet thuis bij OSB. Belanghebbenden kunnen bij OSB ook een klacht indienen een OSB-lid zich niet volgens de regels gedraagt. Alle leden van OSB hebben daartoe de Gedragscode van OSB onderschreven.





http://www.osb.nl