Nederlandse Zorgautoriteit


20090121 brief KNOV (0,02 MB)

Stand van zaken tarief verloskunde

Publicatiedatum: 22-01-2009

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het tarief voor verloskundige zorg per 1 januari 2009 verhoogd met 9%. Reden dat verloskundigen een hogere vergoeding krijgen, is dat de algemene basistaken structureel meer tijd per bevalling vereisen dan in de huidige norm is aangenomen. De NZa besloot daarnaast het tarief voor verloskundigen werkzaam in achterstandswijken te verhogen met 23%.

De stijging van 9% komt voort uit een verlaging van de rekennorm voor het tarief van 120 naar 110 bevallingen op jaarbasis. Doordat er in de tariefsberekening nu met een lager aantal bevallingen wordt gewerkt, komt het tarief per bevalling hoger uit. Eerder was in gesprekken met verloskundigen, zorgverzekeraars en huisartsen naar voren gekomen dat het tarief te laag was.

De NZa komt met haar beslissing niet volledig tegemoet aan het verzoek van de koepelorganisatie van verloskundigen KNOV. Deze vroeg om een verlaging van de rekennorm van 120 naar 98 bevallingen op jaarbasis en een daarbij behorende stijging van het tarief met 22%.Omdat er geen recente cijfers beschikbaar zijn over het inkomen en de kosten van verloskundigen vindt de NZa een verdere verhoging van het tarief op dit moment niet verantwoord. De NZa doet in 2009 een kostenonderzoek en brengt advies uit aan de minister over de bekostiging van verloskundige zorg.

Tegelijkertijd met de stijging van het tarief voor verloskundige zorg met 9% is ook het tarief voor huisartsen die actief zorg verlenen aan zwangeren met 9% verhoogd. De tariefstijging van 23% voor verloskundigen werkzaam in achterstandwijken geldt met terugwerkende kracht per 1 juli 2008.

Bijlage:

* Brief NZa aan KNOV (21 januari 2009)