Nieuw-Vlaamse Alliantie


Stop slachtingen van zeehonden (22/01/09)

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels ijvert al geruime tijd voor een Europees totaalverbod op de handel in zeehondenproducten. Als rapporteur kreeg ze vandaag een overweldigende meerderheid voor haar standpunt in de Milieucommissie van het Europees Parlement.

Binnen enkele weken gaat in Canada de grootschalige commerciële jacht op zeehonden weer van start. Ook in landen als Namibië, Groenland en Rusland worden deze dieren op brutale wijze afgemaakt. Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting 900.000 zeehonden gedood. De handel in de producten zou 12 miljoen EURO per jaar opbrengen.

Brepoels is bijzonder tevreden met het resultaat van de stemming: "De producten van zeehonden worden voornamelijk via Europese havens verhandeld naar afzetmarkten in China en Rusland. Vele Europese burgers vinden de jaarlijkse slachtingen onaanvaardbaar en hebben Europa herhaaldelijk met aandrang gevraagd hiertegen op te treden. In 2006 vroeg het Europees Parlement in een schriftelijke verklaring aan de Commissie om actie te ondernemen en een handelsverbod voor te stellen. De EU heeft immers geen bevoegdheid om de jacht als dusdanig te verbieden, maar kan derde landen wel verhinderen de producten op de Europese markt te brengen."

Brepoels scherpte het voorstel van de Europese Commissie flink aan. Waar de Commissie nog tal van vrijstellingen op het verbod voorzag, beperkt Brepoels deze tot een uitzondering voor de traditionele jacht van de Inuit gemeenschappen*. Brepoels: "De vrijstellingen voor de handel in zeehondenproducten die verkregen zijn zonder de dieren vermijdbaar lijden of angst te berokkenen, zijn mooi in theorie maar onuitvoerbaar in praktijk. De jacht op zeehonden vindt immers plaats in afgelegen, moeilijk toegankelijke gebieden en in extreme weersomstandigheden. Dit maakt controle op de handhaving van de wetgeving onmogelijk."

Europese beleidsmakers en burgers staan trouwens niet alleen met hun vraag naar een handelsverbod. Zowel ons land als Nederland hebben al een handelsverbod ingesteld en ook landen buiten de EU, zoals de Verenigde Staten en Mexico, houden zeehondenproducten van hun markten.


* Inuit is een algemene term voor de inheemse volkeren van het Arctisch gebied (Canada, Groenland, Rusland en Alaska).

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu