Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Gemeentelijke monumenten in De Baarsjes

22 januari 2009
Het stadsdeelbestuur stemt in met de door Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) voorgestelde monumentenselectie voor De Baarsjes. De definitieve lijst is in overleg met het stadsdeel tot stand gekomen. In het kader van het Gemeentelijk Monumenten Project Stadsdelen is voor elk stadsdeel een monumentenselectie gemaakt. Aanwijzing tot gemeentelijk monument betekent in de eerste plaats een betere bescherming van het cultureel erfgoed in Amsterdam.

Het schoolgebouw van de voormalige LTS Patrimonium, nu de ICT-Academie aan de Jan van Breemenstraat, is weliswaar geselecteerd door BMA, maar het stadsdeel heeft besloten het gebouw niet als gemeentelijk monument aan te merken. Met het oog op nieuwbouwplannen in de buurt zal dit gebouw gesloopt moeten worden.

Door instemming met de lijst is de procedure tot vaststelling als gemeentelijk monument van start gegaan. Alle betrokkenen van de in de lijst opgenomen objecten worden als onderdeel van de aanwijzingsprocedure te zijner tijd in kennis gesteld van dit gemeentelijk voornemen.

Voor werkzaamheden aan gemeentelijke monumenten is naast een bouwvergunning ook een monumentenvergunning vereist. De kosten voor deze vergunning zijn voor alle bouwaanvragen hetzelfde, namelijk EUR 274,-. Door zorgvuldig vooroverleg met BMA, de welstandscommissie en het stadsdeel hoeft er geen vertraging te ontstaan als gevolg van de monumentstatus.

Klik hier voor meer informatie.