Ingezonden persbericht



- P e r s c o m m u n i q u é -

Initiators publiekscampagne Take Care, Mantelzorg in Limburg Jo Maes en Nic Hamers in 'Goeiemiddag Limburg' van L1 TV

Jo Maes (directeur van het Huis voor de Zorg) en Nic Hamers (voorzitter van het Platform Mantelzorgers Limburg), twee initiators van de publiekscampagne 'Take Care, Mantelzorg in Limburg', zijn op 3 februari van 16.30 tot 17.00 uur bij L1 TV te gast in het programma 'Goeiemiddag Limburg'. Maes en Hamers lichten, onder meer, de doelstellingen van de op 6 januari gestarte publiekscampagne toe. Daarnaast vertellen zij over eigen ervaringen en reacties die hen tot dusverre hebben bereikt.

De publiekscampagne 'Take Care, Mantelzorg in Limburg' omvat 24 tv-afleveringen, die L1 TV vanaf 6 januari elke dinsdagavond om 21.00 uur uitzendt. In elke aflevering wordt een Limburgse mantelzorger geportretteerd. In het kader van de campagne worden inwoners van Limburg het ganse jaar door over mantelzorg geïnformeerd, door middel van free publicity en flankerende activiteiten. Zo verschijnt er voor elke uitzending een elektronische nieuwsbrief en is de interactieve website www.takecarelimburg.nl ontwikkeld. Op 24 juni vindt het slotdebat plaats in het gemeentehuis van Roermond.

Positieve beeldvorming
Jo Maes omschrijft het belang van de campagne als volgt. 'Met 'Take Care, Mantelzorg in Limburg' willen wij een positieve beeldvorming over mantelzorg creëren en begrip kweken voor de ruim 150.000 mantelzorgers in onze provincie. We beogen een brede discussie op gang brengen over de veranderingen in de zorg, het maatschappelijk denken over zorg en de bijzondere rol van de mantelzorger. Kortom, we willen de aandacht vestigen op mantelzorg en de mantelzorgers in onze samenleving én hoe men hen kan helpen.' Jo Maes, directeur Huis voor de Zorg
Programma Mantelzorg
De publiekscampagne is een van de zogeheten provinciale Kennistransfer projecten uit het 'Programma Mantelzorg in Limburg (april 2007). Dit programma is ontwikkeld door een aantal belangrijke partijen op het terrein van de mantelzorg, namelijk het Samenwerkingsverband Regionale Steunpunten Mantelzorg in Limburg, het Platform Mantelzorgers Limburg/Huis voor de Zorg en het Expertisecentrum Maatschappelijke Ondersteuning Limburg (EMOL). De Stuurgroep Programma Mantelzorg in Limburg heeft het Huis voor de Zorg gevraagd om de campagne verder tot ontwikkeling te brengen en uit te voeren. Nic Hamers, voorzitter Platform Mantelzorgers Limburg Draagvlak
'Take Care, Mantelzorg in Limburg' heeft een breed draagvlak. Initiatiefnemer is het Huis voor de Zorg. Mede initiatiefnemer zijn de provincie Limburg; de gemeenten Arcen en Velden, Beek, Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Eijsden, Gennep, Gulpen-Wittem, Helden, Horst aan de Maas, Kessel, Leudal, Maasbree, Maastricht, Margraten, Meerlo-Wanssum, Meijel, Mook en Middelaar, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Sevenum, Vaals, Valkenburg aan de Geul, Venlo, Weert; Academisch Ziekenhuis Maastricht; Laurentius Ziekenhuis Roermond; VieCuri Medisch Centrum, Venlo-Venray; Orbis Medisch en Zorgconcern, Sittard-Geleen; GGZ Noord- en Midden-Limburg, Venray; GroenekruisDomicura, Maastricht; Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, Heerlen; Mensana RIBW Noord- en Midden-Limburg, Venlo; RIAGG, Maastricht; Dichterbij, Venlo; Rubicon jeugdzorg, Horn; SGL, Sittard; Synthese, Venray; Univé-VGZ-Trias Zorgkantoor regio Noord- en Midden-Limburg, Venlo; Vorkmeer, Panningen; Wel.kom, Venlo; Zorggroep Noord- en Midden-Limburg, Venlo; Thuishulpcentrale De Brug, Geleen en het Platform Mantelzorgers Limburg, Sittard. Ook de Stichting Sluyterman van Loo te Beverwijk is mede-initiatiefnemer.

Einde perscommuniqué

Sittard, 22 januari 2009

Noot voor de redactie,