Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T 21 JANUARI 2009
COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

E M B A R G O T O T W O E N S D A G 21 J A N U A R I 20:30 UUR

PALINGVISSERS NEMEN UITDAGING VERBURG AAN

overtuigend alternatief voor vangstverbod op paling

De Nederlandse palingvissers hebben een alternatief opgesteld voor het plan dat minister Verburg in Brussel heeft ingediend voor het herstel van de palingstand. Het plan van de palingvissers heeft zelfs betere resultaten dan het plan van de minister. Het biedt meer garantie voor het herstel van de paling en ook voor de toekomst van de vissers.

Verburg wil voor het hele land een vangstverbod voor paling in de maanden september en oktober. In het debat dat hierover in november jl. in de Tweede Kamer is gehouden heeft de minister toegezegd dat zij serieus wil kijken naar alternatieven voor haar plan, op voorwaarde dat daarmee eenzelfde resultaat wordt bereikt als met het vangstverbod van twee maanden. De minister is bereid alternatieven die aan die eis voldoen voor 1 april a.s. in Brussel in te dienen.

Het plan van de palingvissers is opgesteld door de Combinatie van Beroepsvissers, de overkoepelende organisatie van beroepsvissers op de binnenwateren. Volgens voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie is het plan goed onderbouwd. "Ons plan is gebaseerd op de jarenlange ervaring van onze leden, maar ook op de nieuwste wetenschappelijke kennis over paling. Zo hebben wij gekeken naar de invloed van vervuiling op de voortplanting van de paling en we hebben er rekening mee gehouden dat veel geslachtsrijpe paling vermalen wordt door de duizenden gemalen die ons land telt. Bovendien voldoet ons plan aan de eis van de minister dat daarmee hetzelfde resultaat wordt bereikt als met het plan dat zij zelf in Brussel heeft ingediend. Dat plan betekent ronduit de doodsteek voor de palingvissers, terwijl de vissers met ons plan ook in toekomst kunnen blijven vissen, zij het onder strikte voorwaarden. Voor de minister is verder van belang dat ons plan de vergelijking met een vangstverbod glansrijk kan doorstaan, waarbij het ook nog kan rekenen op grote steun van de vissers".

De minister kan zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het plan van de palingvissers door het bedrag van E 400.000 dat gereserveerd is als compensatie voor het vangstverbod te gebruiken voor de actieve inschakeling van beroepsvissers bij het palingherstel. Heldoorn is daar positief over. "Als ik zie wat deze minister voor de zeevisserij in Brussel uit het vuur weet te slepen, heb ik er alle vertrouwen in dat haar dat nu voor de palingvissers ook zal lukken".

De palingvissers bieden hun plan aan op 22 januari aan LNV en de Tweede Kamer.