Zuka.nl start met woningruil

23/01/2009 10:43

Zuka.nl

Zuka speelt met woningruil in op stagnerende woningmarkt

Amstelveen, 23 januari 2009 - Zuka speelt in op de stagnerende woningmarkt door zijn online platform voor zelfstandige woning(ver)kopers uit te breiden met woningruil. Consumenten die binnen dezelfde prijsklasse als hun huidige koopwoning, een nieuwe woning zoeken, vinden elkaar op Zuka.nl. Via Zuka.nl wordt juridische informatie omtrent woningruil en begeleiding geboden door de binnen het concept samenwerkende notarissen. Woningverkopers die in de huidige markt hun woning moeilijk tot niet verkocht krijgen, breiden zo hun opties uit.

Van de Nederlandse huizenverkopers, verhuist een klein deel naar het buitenland en een deel gaat groter wonen. Het overgrote deel echter, verhuist naar een woning binnen dezelfde prijsklasse maar met andere kenmerken. Denk aan het verhuizen voor het verkrijgen van een andere baan, de behoefte aan een andere leefomgeving of het aanvangen van een andere levensfase. Een stel dat in een appartement in de stad woont wenst mogelijk een woning in een kindvriendelijke omgeving. Maar wat te doen nu de markt stagneert en men niet van de eigen woning afkomt? Zuka denkt met het platform voor woningruil een extra optie te bieden aan deze woning(ver)kopers.

Gezien de huidige markt kunnen de ruilende partijen denken gezamenlijk een voordeel in termen van overdrachtsbelasting te kunnen behalen. Als een huis van 400.000 euro geruild wordt voor een huis van 300.000 euro, moet de ene partij 100.000 euro bijbetalen aan de andere partij. De maatstaf voor heffing van de 6% overdrachtsbelasting (OVB) is de waarde in het economische verkeer van het over te dragen woonhuis. Over het eerste huis wordt zodoende 24.000 euro OVB geheven en over het tweede 18.000 euro. Het in rekening brengen van (in het voorbeeld) veel lagere koopsommen en zo minder OVB af te dragen, zal echter niet opgaan. De waarde in het economische verkeer wordt namelijk geacht ten minste gelijk te zijn aan de waarde van de tegenprestatie (de koopsom) en de heffingsgrond is de waarde in het economische verkeer, dus respectievelijk 400.000 euro om 300.000 euro. Al zal de fiscus in de huidige markt niet opkijken van een iets lagere koopsom, zeker niet wanneer deze voorzien is van een taxatie.

Zuka.nl

Onafhankelijke huizenwebsite Zuka.nl is begin 2007 geïntroduceerd en richt zich op de markt van zelfstandige woning(ver)kopers. Zuka.nl biedt een online platform waar kopers en verkopers elkaar direct vinden zonder tussenkomst van een makelaar. Als onafhankelijke partij biedt Zuka het grootste aanbod door naast het aanbod van makelaars, ook het particuliere aanbod te bieden. Het plaatsen van een te verkopen pand op Zuka.nl is gratis, evenals het advies van en de juridische begeleiding door een notaris. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (augustus 2008) bleek dat Zuka.nl één jaar na lancering al een plaats in de top drie Nederlandse huizensites heeft veroverd.





http://www.zuka.nl

http://www.zuka.nl