VVD


23-1-2009

Mark Rutte gaat samenwerken met Deense Premier op immigratiegebied

De Deense Premier Rasmussen en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte troffen elkaar donderdag in Kopenhagen voor een uitgebreid gesprek tijdens een werkbezoek van Mark Rutte aan Denemarken.

De twee liberale voormannen hebben afgesproken te gaan samenwerken op het gebied van immigratie. Door de krachten in Europa te bundelen, zullen Rutte en Rasmussen er samen voor strijden dat het succesvolle immigratiebeleid van beide landen kan worden voortgezet en door de EU zal worden overgenomen.
Verder bespraken Rutte en Rasmussen tijdens hun overleg onderwerpen zoals het klimaat, het `Deens model' voor flexibilisering van de arbeidsmarkt en de vrijheid van meningsuiting. De focus tijdens het overleg lag echter vooral op het gebied van de immigratie en integratie.

Denemarken heeft een streng immigratiebeleid, zoals Nederland dat in het verleden onder de VVD had en wat de VVD betreft in de toekomst weer zal krijgen. Denemarken en Nederland ondervinden echter in toenemende mate problemen bij het voortzetten van dit beleid. Problemen veroorzaakt door Europese regels.

De twee liberale leiders willen nu samen gaan optrekken om in Europa zaken voor elkaar te krijgen op het gebied van immigratie. Zo wil Rutte dat immigranten de eerste 10 jaar geen aanspraak kunnen maken op bijstand. Ook zou Rutte onder andere graag zien dat in Nederland de leeftijd voor huwelijksmigratie wordt opgetrokken tot 24 jaar. Een hogere leeftijdsgrens beperkt enerzijds de kans op ongewenst uithuwelijken en draagt anderzijds bij aan het beperken van de instroom van kansarme huwelijksmigranten. Europese regels belemmeren echter het optrekken van deze leeftijd. Denemarken ondervindt Europese problemen bij het handhaven van haar gezinsmigratiebeleid. Denemarken hanteert strenge voorwaarden in haar vestigingsbeleid en voorkomt daarmee dat huwelijksmigranten de Deense migratieregels kunnen omzeilen door via een andere EU-lidstaat Europa binnen te komen en zich vervolgens in Denmarken te vestigen. In de afgelopen jaren is Denemarken erin geslaagd om dit misbruik in te dammen. Deze aanpak staat nu onder druk door uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

22 januari 2009