Openbaar Ministerie


* >Eis in zaak omgangsregeling

Eis in zaak omgangsregeling

23 januari 2009 - Arrondissementsparket Leeuwarden

Op donderdag 22 januari 2009 heeft de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Leeuwarden de zaak behandeld van de vrouw die vervolgd wordt voor het onttrekken van een kind aan de ouderlijke macht.

In het requisitoir komt de officier van justitie tot de volgende gemotiveerde strafeis:

"Ik heb in mijn praktijk niet eerder een zo op de spits gedreven gevecht en machtsmisbruik tussen exen in een strafzaak gehad.

Verdachte en haar ex man hebben met hun veelvuldige procedures de rechterlijke macht, de politie en de diverse jeugdinstellingen aardig bezig gehouden.

Dit gevecht vindt tot op heden plaats waarbij dinsdag jl de meest recente uitspraak door de rechter is gegeven. Thans dient ook Uw College als strafrechter zich nog een keer in deze kwestie te mengen.

De laatste vraag is die van de te vorderen straf in deze ongebruikelijke strafzaak.

De draagkracht werd dermate laag geacht dat dwangsommen niet konden geïnd. In de beschikking van juni 2007 lees ik echter weer dat de dwangsommen wel zijn geïncasseerd.

Ik zie, gelet op de ernst van de zaak geen ruimte voor een geldboete. Een gevangenisstraf is al helemaal in strijd met het belang van het kind dus resteert de straf die daartussen zit en deze doet wel recht aan het gewicht van de zaak.

Ik acht een deels VV werkstraf op zijn plaats.

Ik zal daarbij de proeftijd op 3 jaar stellen omdat er thans sprake is van 18 maanden opschorting van de bezoekregeling en er dan nog 18 maanden proeftijd resteert.

Het strafrecht lost niet de problemen op die het niet nakomen van een omgangsregeling met zich brengt. Hier is de civiele rechter de aangewezen instantie. Ik zal dan ook geen bijzondere voorwaarden koppelen aan de VV straf.

Ik vorder dat u aan de verdachte oplegt een Werkstraf van 100 uur/40 VV proeftijd DRIE jaar."

Voor het complete requisitoir kunt u terecht op deze pagina.


---

---

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met afdeling communicatie van het arrondissementsparket Leeuwarden, 058-2341757.

Bestanden


* requisitoirinzaakomgangsregeling.doc (30 Kb) | doc-icoon Word-bestand