Gemeente Vlaardingen


Gaslucht

23 januari 2009

De DCMR heeft op vrijdag 23 januari meerdere klachten ontvangen over een sterke gaslucht uit het Botlekgebied, Rozenburg, Maassluis en de regio Haaglanden. Met de gedraaide wind is de gaslucht ook in Vlaardingen te ruiken. Verwachting is dat de lucht aan het eind van de middag is verdwenen.

Oorzaak van de gaslucht is een lek vat bij het bedrijf Steinweg Handelsveem. Uit het 200 litervat is 80 liter mercaptaan ontsnapt. Dit is een grote hoeveelheid. Het vat wordt nu in een groter vat gezet, zodat er geen mercaptaan meer kan vrijkomen. De gemorste vloeistof die op de grond ligt, wordt behandeld met een andere stof zodat het minder stinkt. Mercaptaan is een stof die wordt toegevoegd aan aardgas. Het is geen aardgas.

De lekkage is veroorzaakt doordat een vorkheftruck met zijn lepels in het vat is gestoken. De gezondheidskundige hulpdienst GHOR meldt dat bij inademing van mercaptaan door de stank mensen misselijk kunnen worden en ze last kunnen krijgen van geïrriteerde luchtwegen. Dit gaat over als men frisse lucht inademt.

Kijk voor meer informatie op de www.dcmr.nl.