Gemeente Zoetermeer

Keuze voor vestiging van tweede Jongerencentrum

Naar aanleiding van overlast in Rokkeveen-West heeft de gemeenteraad besloten dat er op zo kort mogelijke termijn een tweede jongerenaccommodatie in Rokkeveen gerealiseerd moet worden. Hierbij moet een keuze gemaakt worden uit het pand van de KIDSclub van Kern Kinderopvang aan het Morapad of plaatsing van een tijdelijke accommodatie aan het Morapad.

Voorlopig wordt uitgegaan van een proefperiode van 3 jaar. De gemeente is een traject gestart voor de komst van een tweede jongerencentrum in Rokkeveen. Op 3 februari 2009 maakt het college van burgemeester en wethouders een keuze over de definitieve locatie voor de jongerenruimte. In het geval dat het college akkoord is met deze locatie, vindt er op 12 februari een informatieavond plaats waar de omwonenden voor worden uitgenodigd.

De gemeente is er van overtuigd dat met de komst van het nieuwe jongerencentrum en het uitgebreidere aanbod voor de jeugd een stap in de goede richting kan worden gezet om de kansen voor jongeren te vergroten en de overlast door jeugd te beperken. De jongerenoverlast in dit deel van Rokkeveen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het ontbrak de jongerenwerkers in de wijk aan een plek waar deze jongeren naar toe konden worden geleid. Ook het reguliere aanbod voor jongeren was summier.

Om in deze behoefte te voorzien is in de wijk gezocht naar bestaande locaties die geschikt werden geacht voor het realiseren van een jongerencentrum. De bestaande (kinderopvang)accommodatie aan het Morapad 3 is één van de onderzochte locaties. Uit onderzoek naar haalbaarheid en kostenaspect is gebleken dat de locatie Morapad geschikter is dan de andere locaties. Bij positief besluit van het college wordt voor de KIDSclub een alternatieve locatie gezocht in de buurt.

Tijdens de informatieavond wordt toegelicht waarom de keuze op deze locatie is gevallen en wat het betekent voor de omwonenden. Daarnaast wordt besproken of er een begeleidingscommissie kan worden samengesteld. In deze commissie, onder voorzitterschap van de gemeente, worden vertegenwoordigers namens de omwonenden en overige betrokken partijen zoals jongerenwerk, opbouwwerk, en wijkagenten op de hoogte gehouden. Tevens worden zij binnen van tevoren bekende randvoorwaarden betrokken bij de verdere ontwikkelingen.