ABVAKABO FNV

Onderhandelingen cao BVE gestart

ABVAKABO FNV start samen met de andere bonden en de MBO Raad het overleg over de nieuwe cao. In dit overleg informeren cao-partijen elkaar over hun wensen en eisen voor de cao, die op 1 februari 2009 moet ingaan.

De belangrijkste punten waar bonden op inzetten:

Salaris

Een marktconforme salarisontwikkeling voor een cao met een looptijd van een jaar. Voor verbetering van de salarissen in de BVE eisen bonden een loonruimte van 3,5 procent. Bonden willen een salarisontwikkeling, deels in procenten en een deels in centen. Omdat het ondersteunend personeel nauwelijks heeft geprofiteerd van het Actieplan LeerKracht willen bonden in deze cao de arbeidsvoorwaarden van deze groep verbeteren.

Gelijk werk, gelijk loon

Tijdelijke werknemers zijn er voor vervanging en voor tijdelijke activiteiten.'Inleenkrachten' (flex en payroll) die in de BVE werken moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers die onder de cao vallen. Het gaat onder meer om salaris, toelagen, onkostenvergoedingen en pensioenopbouw.

Taakbelasting en werkdruk

Er moet een toelichting komen op de cao-afspraken over beleid ten aanzien van taakbelasting en werkverdeling. Deze toelichting moet worden gebaseerd op de ervaringen met deze cao-afspraken. Daarnaast willen bonden dat de middelen die de minister beschikbaar stelt voor competentiegericht onderwijs worden ingezet voor extra handen in het primaire proces.