Ingezonden persbericht


Persbericht.

Uitreiking Leidse Jazz Award op 23 januari a.s.

Tijdens 'Rita Reys in Concert', in Hotel Holiday Inn te Leiden wordt, onder auspiciën van de stichting Leidse Jazz Geschiedenis, door Europe's First Lady of Jazz, Rita Reys de Leidse Jazz Award uitgereikt aan een getalenteerde jazzstudent.
Op vrijdag 23 januari a.s. om ± 21.30 uur.

Deze activiteit vindt plaats in nauwe samenwerking met het bestuur van de Leidse Jazzweek.

Tien Nederlandse conservatoria zijn uitgenodigd om een of meerdere studenten voor nominatie af te vaardigen.
Hieruit zijn door de jury vijf inzenders genomineerd. Dat zijn in alfabetische volgorde: Philippe Lemm - Christian Pabst - Roos Plaatsman - Greg Torunski en Walter Wolff.
(Zie bijlage)

Juryleden zijn:
Voorzitter Wouter Turkenburg, hoofddocent Jazzmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag; Bert Jansma, oud-journalist Haagsche Courant; Derek de Beurs, afgestudeerd jazzgitarist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Cees Schrama, Musicus, Jazzconsultant voor Verve International en oud-presentator Tros Sesjun.

Uitreiking.
Tijdens het optreden van Rita Reys op 23 januari a.s. zal de voorzitter van de jury de nominaties toelichten en de winnaar bekendmaken. Na ontvangst van de prijs zal de winnaar de bezoekers laten horen dat hij/zij een terechte winnaar is.

Leidse Jazz Award.
De Leidse Jazz Award is een kristallen bokaal die in opdracht van het bestuur ontworpen is door beeldend kunstenaar Siem van der Marel, al meer dan veertig jaar verbonden aan Royal Leerdam Crystal.
Aan de award is ook een geldprijs van E 1.000, - en een optreden tijdens de opening van de Leidse Jazzweek in 2010 verbonden.

Voor continuering van de jaarlijkse uitgave van de Leidse Jazz Award heeft het bestuur van de stichting Leidse Jazz Geschiedenis zich voor de komende vijf jaar garant gesteld.

Plaats: 'Rita Reys in Concert', in Hotel Holiday Inn te Leiden. Tijdstip: Vrijdag 23 januari 2009. - Aanvang 20.00 uur Entree: 37,50 euro (via de website) E 40,00 aan de zaal www.leidsejazz.nl
www.leidsejazzweek.nl

Bijlage Persbericht met beknopte kennismaking van de genomineerden.


1) Philippe Lemm (1985 Amsterdam)
Philippe studeert drums sinds 2004 aan het Conservatorium Amsterdam. Philippe speelt vanaf zijn 16e drums.
Philippe volgt lessen bij Martijn Vink, Marcel Seriese, Viktor Oskam en Joost Lijbaard.

Philippe heeft een eigen band 'Wazabe' waarmee hij in binnen- en buitenland optreedt en speelt daarnaast in het 'Jan Schröder Quartet', het 'Susanne Alt Quartet' en 'The Princess Project'. Onlangs sloot Philippe met zijn band een zeer succesvol tournee door Europa, Zuid-Amerika en India af.


2) Christian Pabst, (1984, Saarlouis, Duitsland) Christian studeert sinds 2006 aan het Conservatorium Amsterdam en volgt pianolessen bij Rob van Bavel en Karel Boehlee.
Christian was zeven jaar toen hij de eerste pianolessen kreeg. Op zijn 15e was Christian pianist van de studenten bigband 'Jazztrain' en ging op tournee met 'The Youth Jazz Orchestre' in Engeland, Duitsland en Sicilië. Christian is tevens componist. Zijn werken werden met drie awards bekroond tijdens verschillende Nationale Competities onder andere in Langnau en Trier. The 'Christian Pabst Trio' kreeg awards ter gelegenheid van optredens Jazz Hoeilaart, België (2007) en Biberacher Jazzprijs 2008
Christian ontving in 2008 een studiebeurs van het 'Berklee College of Music' in Boston. De pers roemde Christian Pabst met 'an extraordinary lyrical musician'


3) Roos Plaatsman (1987, Groningen)
Roos studeert sinds 2007 zang/jazz aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Daarvoor heeft zij zangles gevolgd bij verschillende zangdocenten in Groningen. Ook heeft zij in 2006 aan de Academie voor Popcultuur gestudeerd.

Op dit moment krijg zij les van Dena Derose, Francien van Tuinen, Sanna van Vliet en Floor van Zutphen.
Roos heeft workshops gevolgd bij Nancy Marano, Roseanna Vitro, José Koning, Ralph Peterson, Don Braden, Alex Sipiagin, David Berkman, Mark Gross en Joris Teepe. Voordat Roos aan het Conservatorium studeerde speelde zij regelmatig in de Groningse jazz scène. Eenmaal verbonden aan het Conservatorium is zij met goede musici gaan spelen in verschillende formaties en speelstijlen. Roos neemt binnenkort een Cd op met zang en gitaar. Roos heeft met haar gelijknamige band in 2008 een Cd opgenomen. Uitgave: 2009! Ook is een Cd opname met gitarist Daan Kleijn in voorbereiding. Roos zal medio 2009 een studie gaan volgen bij Dena Derose in Graz (Oostenrijk).


4) Greg Torunski (1986 Pulawy, Polen)
Greg Torunski is saxofonist. Hij studeert sinds 2006 aan het Conservatorium Maastricht en simultaan aan de Hogeschool voor Muziek in Keulen. Greg Torunski ontmoette de befaamde Duitse saxofonist Claudius Valk en wilde graag bij hem in de leer, mede daardoor is zijn keuze gemaakt om in Maastricht te gaan studeren. Valk is docent aan de Conservatoria van Maastricht en van Keulen. Greg Torunski is mede oprichter van 'Bring Your hot Girlfriend' (BYHG) een befaamde band die moderne jazz in een onconventionele bezetting die enkele keren per maand optreedt.

Op 9 juni 2008 nam BYHG zeven eigen composities op in de Lofstudio in Keulen.


5) Walter Wolff, (1981 Helsinki, Finland)
Walter studeert sinds 2003 jazzpiano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Docenten: Rob van Kreeveld, Juraj Stanik en klassiek piano bij Albert Brussee. Walter is internationaal actief en speelde tot op heden op diverse podia in Italië, Frankrijk, Portugal, Finland, Zweden, Denemarken, Estland en Luxemburg. Onlangs begeleidde hij de Amerikaanse en legendarische vibrafonist Teddy Charles tijdens een weektour door Nederland in o.a. De Burcht, Leiden; Theater Pepijn Den Haag en Bimhuis, Amsterdam.
Het laatste concert werd live opgenomen door O.A.P. Records. Uitgave: lente 2009. Walter leidt het 'Walter Wolff Trio' en won in 2007 de 3e prijs van het internationale YPF (Young Pianist Foundation)
Walter Wolff Trio bestaat uit:
Walter Wolff - piano; Francesco Angiuli - bas (Italië) en Andreas Fryland - drums (Denemarken).