Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 23 januari 2009

Maatregelen tegen onterechte brandalarmen succesvol

De maatregelen om het aantal brandmelders bij bedrijven en organisaties dat onterecht afgaat, terug te dringen, zijn succesvol. Dat blijkt uit cijfers van brandweer Amersfoort. In plaats van de in 2008 nagestreefde 10% nam het aantal van dit soort onterechte brandmeldingen afgelopen jaar af met 15%.

Bij iedere automatische brandmelding rukt de brandweer uit. Onterechte meldingen zijn onwenselijk, omdat de brandweer op datzelfde tijdstip elders nodig kan zijn, bijvoorbeeld bij een spoedeisende melding. Bovendien worden kosten gemaakt die niet nodig zijn en neemt de brandweer onnodig risico's om op tijd op de plek van de brandmelding te zijn. De brandweer vindt het dan ook in het algemeen belang dat de nodeloze meldingen zoveel mogelijk worden teruggedrongen.

Bij elke nodeloze melding in een bedrijf of instelling legde de brandweer contact met de betreffende organisatie om de oorzaak van de melding vast te stellen en te adviseren om toekomstige onterechte meldingen te voorkomen. Bij herhaalde problemen kan een dwangsom opgelegd worden. Dat is tot nu toe niet nodig geweest. In eerste instantie heeft de brandweer zich gericht op de twintig organisaties en bedrijven die het meest nodeloze meldingen veroorzaakten.

Uit vorig jaar gepresenteerde cijfers bleek dat brandweer Amersfoort in meer dan de helft van de brandmeldingen, gealarmeerd werd door een brandmeldinstallatie. In meer dan 90% van deze meldingen(500 keer per jaar) bleek dit niet terecht: er was dan geen sprake van brand(gevaar). Door nieuwbouw neemt het aantal meldinstallaties nog verder toe en daarmee mogelijk ook het aantal onterechte meldingen. Het streven van de brandweer is om ondanks het toenemend aantal installaties het aantal nodeloze meldingen niet boven de huidige 450 uit te laten komen.

Ongewenste meldingen zijn vaak het gevolg van niet goed omgaan met de brandmeldinstallatie of het niet goed onderhouden ervan waardoor een storing ontstaat. Maar ook vervuilde rookmelders of op brand lijkende verschijnselen als stoom, roken of laswerkzaamheden zorgen voor onterechte meldingen. Doordat een groot aantal van de brandmeldinstallaties in Amersfoort een brandmelding direct doorgeeft aan de alarmcentrale, rukt de brandweer ook op deze meldingen uit.

Noot voor de redactie,