Ingezonden persbericht


Nr. 017

Hilversum, 21 januari 2009

BLAUW BLOED VANUIT DE VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN

Blauw Bloed, zaterdag 24 januari 2009 om 19.20 uur op Nederland 2

Zaterdag staat de uitzending van Blauw Bloed in het teken van het werkbezoek dat Prins Willem-Alexander en prinses Máxima de afgelopen week brachten aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Presentator Jeroen Snel volgt het koninklijk paar op de voet als ze onder andere de tot de verbeelding sprekende steden Abu Dhabi en Dubai bezoeken.

De Prins van Oranje en zijn vrouw werken in de golfstaten een druk programma af. Het bezoek is er in de eerste plaats op gericht om de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oman en de VAE te versterken. Zo bezoeken Prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Abu Dhabi de workshop 'De stad van de toekomst', een samenwerkingsverband tussen architecten uit Abu Dhabi en Nederland. Jeroen Snel spreekt er onder andere met de vermaarde Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Tijdens het bezoek van het koninklijk paar staat het thema 'duurzaamheid' hoog op de agenda. Prins Willem-Alexander bezoekt daartoe een door Nederland medegeorganiseerd Waterseminar en houdt de openingstoespraak van de World Future Energy Summit. Tijdens zijn toespraak roept hij op tot het beter benutten van natuurlijke energiebronnen, zoals de zon én de woestijnen.

Uiteraard is er tijdens de reis ook ruimte voor culturele uitstapjes. Zo maken Prins Willem-Alexander en prinses Máxima een bijzondere excursie naar de woestijn van Abu Dhabi. Daar maken ze kennis met enkele woestijnrituelen: een traditionele valkenjacht en het berijden van een kameel. Daarnaast bezoekt het koninklijk paar de Sheikh Zayed Moskee, één van de grootste islamitische gebedshuizen ter wereld.

Ter afsluiting van het bezoek heeft presentator Jeroen Snel een bijzonder interview met Prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ze vertellen hoe ze hun bezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten hebben ervaren.

Een compleet verslag van deze bijzondere reis, en natuurlijk het allerlaatste koninklijke nieuws uit binnen- en buitenland, aankomende zaterdag in Blauw Bloed.

Let op! In verband met Korenslag begint deze aflevering van Blauw Bloed nog één keer een kwartier eerder dan normaal.
---

Noot voor redactie,