De Ideale Vrouw 24 januari t/m 3 mei 2009 - Noordbrabants Museum

01/12/2008 14:59

Noordbrabants Museum

Op zoek naar De Ideale Vrouw?

De ideale vrouw zult u zeggen, bestaat ze dan? Ben ik er zelf een? Of hoe vind ik de mijne? Ga op zoek naar het antwoord in het Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch. Hier maakt u kennis met de ideale vrouw van vroeger en vandaag in een unieke mix van kunst en media. Ontdek aan welke uiteenlopende eisen de ideale vrouw moet voldoen: een expositie over vrouwelijke ideaalbeelden van toen en nu!

Wat is ideaal?

Bij 'ideaal' denken we al gauw aan schoonheid. Een mooi en sexy uiterlijk is echter een typisch 20e-eeuws ideaal! Lange tijd werd de vrouw geacht heel andere deugden te hebben. Naast schoonheid moest ze ook traditionele eigenschappen bezitten als echtelijke trouw, huiselijkheid en vroomheid. En ze moest een toegewijd moeder zijn met wijsheid en daadkracht.

Wie bepaalde het ideaal?

Tot aan de vrouwenemancipatie werd het beeld van de ideale vrouw bepaald door het wensenpakket van de man. In 'gedragsboeken' stonden voortreffelijke vrouwen uit de bijbel en de klassieke oudheid beschreven. Dit soort rolmodellen werd afgebeeld op prenten en schilderijen, maar ook op meubels of ander huisraad. Meisjes en vrouwen dienden zich hieraan te spiegelen.

Rolmodellen nu

Vandaag de dag is de vrouw in de positie om voor of tegen het ideaalbeeld te kiezen. Of toch niet? Welk beeld heeft u zelf eigenlijk van de hedendaagse ideale vrouw? We halen onze rolmodellen niet langer uit de bijbel of van prenten, maar uit tijdschriften, van TV en internet. Geïnspireerd door mode, film, muziek, sport, politiek en wetenschap. Vooral de vrouwentijdschriften hebben een onuitwisbare invloed op hun lezeressen en op de samenleving. Ze tonen ons een beeld van de moderne ideale vrouw: aantrekkelijk en zelfstandig, maar ook in het bezit van alle traditionele eigenschappen.

Wat is er te zien?

De expositie over vrouwelijke rolmodellen is opgebouwd rond de meest 'gewenste' vrouwelijke eigenschappen. Verschillen en overeenkomsten tussen het ideaalbeeld vroeger en nu worden duidelijk doordat oude schilderijen, prenten en gedragsboeken tegenover hedendaagse videowerken, filmpjes, foto's en glossy's worden gezet.

Zelf op zoek

Zowel de vrouwelijke als de mannelijke bezoeker kan actief deelnemen in de expositie door middel van audiovisuele en interactieve media. Zo laten we vrouwen uitvinden op welke ideale vrouw ze het meest lijken en waar ze hun 'evenbeeld' kunnen vinden op de tentoonstelling. Maar degene die liever de vraag stelt "waar in de tentoonstelling vind ik míjn ideale vrouw?" kan terecht op het datingstation!

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl