Succesvol jaar voor Noordbrabants Museum door afwisselend programma

31/12/2008 10:01

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum kijkt terug op een bijzonder goed jaar: bijzondere aanwinsten, een afwisselend tentoonstellingsprogramma en mede daardoor heel veel tevreden bezoekers. In totaal betekent dit voor het Noordbrabants Museum circa 127.000, dat betekent 27.000 meer bezoekers dan begroot. Redenen van dit succes zijn een krachtige publiciteitscampagne (waardoor een brede bezoekersgroep werd bereikt), een intensief tentoonstellingsprogramma en een omvangrijk educatief programma.

Afwisselend tentoonstellingsprogramma

Het jaar begon met het werk van de reeds overleden kunstenaar Leon Adriaans (Helmond 1994-2004). Ook zijn experimentele films, geïllustreerde dagboeken en pakkende uitspraken kwamen aan bod. Deze overzichtstentoonstelling die de bezoeker door dit opmerkelijke universum leidde, werd opgevolgd door de fantasievolle expositie Muziek, gespeeld en verbeeld die jonge en oude bezoekers voor het eerst liet kijken en luisteren naar schilderijen. Aan de hand van kunstwerken en muziekfragmenten uit verschillende eeuwen en met behulp van ingenieuze installaties werd de muziek 'in de kunst ' tot leven gebracht.

Het najaar bracht de tentoonstelling Gewoon de jaren '40 waarin het dagelijkse leven in de periode van de oorlog en de wederopbouw centraal stond. Onder het motto ' anders ' kijken kon de bezoeker onderzoeken of zijn/haar beeld van deze dramatische periode wel correct was. In de bovenzaal bezochten veel jeugdige bezoekers Solos: een Bosch initiatief waarbij jongeren lieten zien wat hen beweegt en wat hun toekomstdromen zijn. Daarna was in deze zelfde zaal het werk van fotograaf en kosmopoliet Hans Sibbelee te zien: authentieke prints van Sibbelee zelf, aangevuld met aansprekende filmbeelden en anekdotes van deze bijzondere fotograaf mer communistische idealen.

Programma 2009

Ook in 2009 biedt het Noodbrabants Museum een divers programma: we trappen dit jaar op 24 januari af met De Ideale Vrouw, een tentoonstelling over vrouwelijke rolmodellen en die is opgebouwd rond de meest uitgebeelde vrouwelijke deugden: echtelijke trouw en kuisheid, moederschap, huiselijkheid, vroomheid, wijsheid en daadkracht, schoonheid.

Daarna staat voor u op het programma: Met eigen ogen, zelfportretten uit de Nederlandse kunst. Weinig kunstenaars hebben de verleiding kunnen weerstaan zichzelf te vereeuwigen. Een selectie van zeer bijzondere zelfportretten, van Philip Akkerman tot Carel Willink, is vanaf 16 mei te zien in de tentoonstelling 'Met eigen ogen'. De zelfportretten zijn méér dan alleen gezichten, ze vertellen het persoonlijke verhaal van de kunstenaar.

Van 12 september 2009 tot en met 3 januari 2010 is de tentoonstelling Marjolein Bastin, dicht bij de natuur te zien. De tentoonstelling bestaat uit een grote selectie originele werken van aquarellist, illustrator en natuurschrijftster Marjolein Bastin (1943). Dit is de eerste keer dat Bastins werk tentoongesteld wordt in een museum. Bastin vindt haar grootste inspiratie in de natuur dichtbij haar huis, in het bos en in verre landen. Haar werk kenmerkt zich door een grote rijkdom aan details.





http://www.noordbrabantsmuseum.nl