Vogelbescherming Nederland


De Nationale Tuinvogeltelling 2009

Zeist, 19 januari 2009 - Houdt u van vogels en bent u benieuwd hoeveel er eigenlijk in uw tuin of op uw balkon zitten? Doe dan mee aan de Nationale Tuinvogeltelling! In het weekend van 24 en 25 januari a.s. organiseert Vogelbescherming Nederland deze telling voor de zesde keer op rij. Deelnemers noteren een uur lang alle vogels die zij in de tuin of op het balkon zien. Aan de hand van alle waarnemingen wordt de 'Nationale Tuinvogel Top tien 2009' samengesteld.

Vogels tellen vanuit je luie stoel!

Houdt u van vogels in uw tuin, op uw balkon of bij u in het park? Doe dan mee aan de Nationale Tuinvogeltelling 2009. Iedereen met een tuin, balkon of park in de buurt kan meedoen, zowel kinderen als volwassenen. In het weekend van 24 en 25 januari telt u een uur lang, vanuit de luie stoel, alle vogels die voorbij komen. De resultaten levert u in op www.tuinvogeltelling.nl.

Het is niet nodig om alle vogels te kennen. Vogelbescherming helpt u een handje met de speciale website www.tuinvogeltelling.nl. Hier kan een vogelposter gedownload worden en treft u allerlei andere informatie over tuinvogels en de telling. De verschillende soorten tuinvogels staan hier omschreven, met afbeelding en met geluid. Het herkennen van vogels was nog nooit zo makkelijk!

Het is slim om de vogels van tevoren alvast te lokken. Begin daarom een paar dagen vóór de telling op een vaste plek met het voeren. âs Ochtends hebben ze de meeste honger en zijn vogels het meest actief. Het beste moment van voeren én tellen dus. Vogelvoer is te koop in de winkels, maar je kan het ook prima zelf maken. Kijk op de website www.tuinvogeltelling.nl voor een recept voor het maken van vetbollen.

Vorig jaar bestond de top drie uit de huismus, koolmees en merel. Nieuwkomer in de top 10 was de ringmus, niet te verwarren met zijn grote broer de huismus.

Luister hier naar de radiospot

---