Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

De Ideale Vrouw
Noordbrabants Museum 's-Hertogenbosch

24 januari t/m 3 mei 2009

Het Noordbrabants Museum bereidt een tentoonstelling voor over De Ideale Vrouw. De ideale vrouw, zult u zeggen, bestaat zij dan? Misschien vindt u haar inderdaad in onze expositie volgend jaar. Deze tentoonstelling loopt van 24 januari t/m 3 mei 2009 en laat ideaalbeelden van de vrouw zien, van vroeger en nu.

Wat is ideaal?
Bij 'ideaal' wordt tegenwoordig al gauw gedacht aan schoonheid. Maar lange tijd ging het om veel meer eigenschappen waaraan een vrouw moest voldoen: tot ver in de 19de eeuw maakten echtelijke trouw en kuisheid, toegewijd moederschap, huiselijkheid, vroomheid, wijsheid en daadkracht samen het ideaalbeeld van de vrouw uit. Een mooi en sexy uiterlijk is een typisch 20ste-eeuws ideaal.

Rolmodellen
Tot aan de vrouwenemancipatie bepaalden mannen over welke deugden vrouwen als ideale levenspartners en moeders hoorden te beschikken. In opvoedkundige boekjes stonden voortreffelijke vrouwen uit de bijbel en de klassieke oudheid beschreven. Rebecca, Judith en Susanna werden op schilderijen, prenten en huisraad uitgebeeld. Aan dit soort rolmodellen konden meisjes en vrouwen zich spiegelen. Vandaag de dag is de vrouw in de positie om voor of tegen dat ideaalbeeld te kiezen. Of toch niet? Hedendaagse rolmodellen halen we niet meer uit de geschiedenis, maar van de TV, uit tijdschriften, mode, muziek en kunst, sport, politiek en wetenschap. Vooral vrouwentijdschriften hebben een onuitwisbare invloed (gehad) op hun lezeressen en op de samenleving. Al lijkt de verschijning van de vrouw als mooi en begeerlijk nu dominant, de traditionele deugden van moederschap, huiselijkheid, slimheid en trouw blijken nog steeds de belangrijkste eigenschappen van de ideale vrouw te zijn.

Tentoonstelling
Deze tentoonstelling over vrouwelijke rolmodellen wordt opgebouwd rond de meest voorkomende vrouwelijke deugden. Oude schilderijen, prenten en gedragsboeken staan tegenover hedendaagse video's, foto's en glossy's om verschillen en overeenkomsten duidelijk te maken. Ter ondersteuning wordt in ruime mate gebruik gemaakt van audiovisuele en interactieve middelen. Zo kunnen vrouwelijke bezoekers ontdekken op welke ideale vrouw zij het meeste lijken; en mannelijke bezoekers kunnen via een dating site hun ideale vrouw zoeken.

Aan de redacties
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathalie Dielissen, 073-6877 808 of per email ndielissen@noordbrabanstmuseum.nl of Chantal Sleutjes, 073-6877 807 of per email csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Wilt u meer inhoudelijke informatie over de tentoonstelling, dan kunt u contact opnemen met projectleider Maureen Trappeniers, 073-6877810 of mtrappeniers@noordbrabantsmuseum.nl.

Met vriendelijke groet,

drs. Nathalie Dielissen
Hoofd Communicatie en marketing
tel: 073 6 877 808

Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5200 BA 's-Hertogenbosch
www.noordbrabantsmuseum.nl