Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, januari 2009

Marjolein Bastin sluit jaarprogramma 2009 van het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch biedt het aankomende jaar drie tentoonstellingen aan waarbij zeer diverse thema's centraal staan. Ter voorbereiding op de aankomende verbouwingen ten behoeve van het nieuwe museumkwartier zullen ook de eerste tekenen zichtbaar worden.

Jaarprogramma

Het museum trapt het jaar af op 24 januari af met De Ideale Vrouw, een tentoonstelling over vrouwelijke rolmodellen die is opgebouwd rond de meest uitgebeelde vrouwelijke deugden. In zes thematische opstellingen komen de volgende onderwerpen aan bod: echtelijke trouw en kuisheid, moederschap, huiselijkheid, vroomheid, wijsheid en daadkracht, schoonheid. Oude gedragsboeken, prenten en schilderijen en hedendaagse video's, foto's en glossy's worden tegenover elkaar geplaatst om verschillen en overeenkomsten in het beeld van de ideale vrouw in heden en verleden duidelijk te maken. Ter ondersteuning van het verhaal wordt in ruime mate gebruik gemaakt van audiovisuele en interactieve middelen.

Daarna staat op het programma: Met eigen ogen, zelfportretten uit de Nederlandse moderne kunst. Weinig kunstenaars hebben de verleiding kunnen weerstaan zichzelf te vereeuwigen. Een selectie van bijzondere zelfportretten, van Philip Akkerman tot Carel Willink, is vanaf 16 mei te zien in de tentoonstelling 'Met eigen ogen'. De zelfportretten zijn méér dan alleen gezichten, ze vertellen het persoonlijke verhaal van de kunstenaar.

Van 12 september 2009 tot en met 3 januari 2010 is de tentoonstelling Marjolein Bastin, dicht bij de natuur te zien. De tentoonstelling bestaat uit een grote selectie originele werken van aquarellist, illustrator en natuurschrijftster Marjolein Bastin (1943). Dit is de eerste keer dat Bastins werk tentoongesteld wordt in een museum. Bastin vindt haar grootste inspiratie in de natuur dichtbij haar huis, in het bos en in verre landen. Haar werk kenmerkt zich door een grote rijkdom aan details.

Voorbereidingen verbouwing

De voorbereidingen voor de realisatie van het Museumkwartier 's-Hertogenbosch zijn in volle gang. Dit project behelst de uitbreiding van het Noordbrabants Museum en aangrenzende nieuwbouw van het zelfstandige Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Het complex gaat ook onderdak bieden aan de Brabantse erfgoedinstellingen en het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. De tentoonstellingsvleugel zal hiertoe eind juni gesloten worden. Ook in de vaste collectie zal het een en ander intern verhuizen. De archeologische afdeling alsmede De Gruyter en de Brabantse Industrie zullen tijdelijk verdwijnen.

De actuele stand van zaken omtrent de verbouwing kunt u volgen op de website van het museum: www.noordbrabantsmuseum.nl.

Aan de redacties
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathalie Dielissen tel. 073-6877 808 of per e-mail ndielissen@noordbrabanstmuseum.nl of Chantal Sleutjes tel. 073 - 68 77 807 of per e-mail csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Chantal Sleutjes | Medewerker communicatie | Noordbrabants Museum | Postbus 1004 | 5200 BA 's-Hertogenbosch | T +31 (0)73 6877807 | F +31 (0)73 6877899