Erasmus MC



---

Bijna drie keer minder studieuitval door decentrale selectie...

Erasmus MC onderzoekt effecten van procedure decentrale toelating

Studenten die decentraal zijn toegelaten tot de studie geneeskunde van het Erasmus MC, stoppen veel minder vaak voortijdig met hun opleiding, dan studenten die via de gewogen loting zijn toegelaten. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van decentrale selectie, uitgevoerd door het Erasmus MC. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Medical Education, dat is verschenen op 20 januari 2009.

Voor de opleiding geneeskunde aan de Nederlandse universiteiten bestaat een numerus fixus. Dit betekent dat landelijk jaarlijks een beperkt aantal eerstejaars studenten wordt toegelaten. Voor het studiejaar 2009-2010 is dit aantal 2850 Tot 1999 werd alleen het systeem van gewogen loting gehanteerd. Dit houdt in dat kandidaten met het juiste vwo-profiel met een gemiddeld eindexamencijfer van acht of hoger, zeker zijn van een plaats, terwijl kandidaten met een lager gemiddeld eindexamencijfer voor een opleidingsplaats moeten loten, waarbij ze minder kans maken naarmate ze een lager gemiddeld eindexamencijfer hebben. Vanaf 1999 mogen de opleidingen geneeskunde een deel van de eerstejaars studenten zelf selecteren, op basis van eigen criteria die ze toepassen naast de wettelijke toelatingseisen met betrekking tot het behaalde vwo-diploma. Het percentage van de eerstejaars studenten dat de opleidingen decentraal mogen selecteren is 50 %.

Het Erasmus MC heeft voor decentrale selectie een procedure ontwikkeld die bestaat uit twee fasen. In de eerste fase solliciteren kandidaten schriftelijk naar een plaats. Hierbij geven ze aan welke speciale prestaties ze de afgelopen twee jaar hebben behaald op één van de volgende gebieden: werken in de gezondheidszorg; bestuurlijk en organisatorisch werk; muziek, sport of wetenschap; onderwijs na hun vwo-opleiding. Het Erasmus MC selecteert een aantal kandidaten voor de tweede fase die bestaat uit cognitieve toetsen over een geneeskundig onderwerp. Op basis van de resultaten voor de toetsen wordt een aantal kandidaten toegelaten tot het eerste jaar. Deze procedure voor decentrale toelating heeft inmiddels navolging gekregen. In Nederland past de Vrije Universiteit inmiddels een vergelijkbare procedure toe.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben de studieresultaten van studenten geneeskunde die tussen 2001 en 2004 zijn toegelaten op basis van decentrale toelating en gewogen loting vergeleken . De gemiddelde cijfers die de studenten in beide groepen behalen zijn niet significant verschillend. Wel is de kans om voortijdig met de studie te stoppen onder studenten die decentraal zijn toegelaten 2,6 keer zo klein als onder studenten die via gewogen loting zijn toegelaten. Dit betekent dat de decentrale selectie het staken van de studie tijdens de eerste vier jaar met 70% reduceert.

Publicatiedatum: 23 januari 2009

---