Politie Groningen

Zaterdag 24 januar 2009

Provincie Groningen, 24-01-2009

Appingedam: duo vernielt auto

Twee inwoners van Appingedam (17 en 18 jaar) zijn vrijdagnacht aangehouden voor vernieling van een personenauto. Een getuige meldde dat twee jongemannen aan het Overdiep insloegen op een geparkeerde auto. Toen de politie aan kwam rijden ging het duo er net vandoor. De 17-jarige jongen kon ondanks zijn vluchtpoging direct worden aangehouden. Zijn 18-jarige kompaan wist te ontkomen. Op het politiebureau belde de vluchter naar de mobiel van zijn vriend. De agent die de aangehouden tiener verhoorde nam de telefoon over. Na een kort gesprek besloot de Damster zich alsnog te melden op het politiebureau. Het tweetal is ingesloten.

Mensingeweer/Winsum/Grijpskerk: verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagmorgen in de omgeving van Mensingeweer, Winsum en Grijpskerk verkeerscontroles gehouden. Tijdens de controles werden in totaal zon 220 voertuigen gecontroleerd. Agenten letten voornamelijk op het gebruik van de veiligheidsgordel en mobiel bellen. Er werden geen overtredingen geconstateerd.

Stadskanaal: baldadig tweetal onder invloed

Twee 19-jarige mannen zijn vrijdagnacht in Stadskanaal aangehouden voor baldadig gedrag. Het duo liep door de Thedinglaan en schopte ondermeer tegen een voordeur. Een getuige meldde verder dat er in de Landlaan mogelijk ruiten waren ingegooid. Het duo uit Eelde en Onstwedde was onder invloed van alcohol. Tegen het tweetal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uithuizen: tiener gooit glazen in

Een 16-jarige jongen uit Uithuizen wordt ervan verdacht vrijdagavond vernielingen te hebben gepleegd op het station in zijn woonplaats. Een getuige zag een onbekende persoon vernielingen plegen en waarschuwde de politie. Agenten zagen een jongen die voldeed aan de omschrijving van de getuite in de omgeving en spraken hem aan. Hij had geen sluitende verklaring en reed op een fiets die waarschijnlijk was gestolen. Op het politiebureau bekende hij verantwoordelijk zijn voor het kapotmaken van enkele ruiten op het station. De politie doet verder onderzoek.

Hoogezand: vrouw botst na onwelwording

Op de Kerkstraat in Hoogezand zijn vrijdagavond twee automobilisten tegen elkaar gereden. Een 56-jarige vrouw uit Hoogezand kwam op de verkeerde weghelft. Waarschijnlijk was zij onwel. Een 25-jarige plaatsgenoot zag haar aan komen rijden op de verkeerde weghelft en remde sterk af. Hij kon een aanrijding echter niet voorkomen. Na controle van ambulancepersoneel werd de 56-jarige vrouw thuis afgezet. De verwondingen bleken mee te vallen. De politie maakt een registratie.

Leek: verdacht rijgedrag

Een 31-jarige automobilist uit Leek is vrijdagmiddag gecontroleerd omdat hij vreemd rijgedrag vertoonde. Een weggebruiker op de A7 belde de meldkamer en vertelde dat iemand gevaarlijk over de snelweg slingerde. Omdat er vermoedens waren dat de slingeraar onder invloed van alcohol was, werd hij in de Tolberterstraat staande gehouden. De Leekster had niet gedronken en verklaarde dat hij op de A7 druk bezig was met het oortje van zijn mobiele telefoon. De bestuurder kon geen rijbewijs tonen. Uit gegevens van de politie bleek dat hij niet beschikt over een geldig rijbewijs. Hier heeft hij een bekeuring voor gekregen.

Groningen: gewonden bij aanrijding

Bij een aanrijding op de Peizerweg in Groningen zijn vrijdagmiddag twee personen gewond geraakt. Een 34-jarige automobilist uit Gytsjerk en een 32-jarige bestuurder uit Hoogezand kwamen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing. De Hoogezandster en zijn 34-jarige inzittende uit Groningen raakten daarbij gewond. De man en vrouw moesten met behulp van de brandweer uit het voertuig worden gehaald. Ze zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Groningen: Stadjer aangehouden voor bedreiging partner

De politie heeft vrijdagnacht in een woning in de Groningse wijk Oosterhoogebrug een 42-jarige Groninger aangehouden vanwege bedreiging. Een 43-jarige vrouw had de politie gewaarschuwd nadat haar partner haar meerdere keren ernstig had bedreigd. Ook had hij goederen in de woning vernield. Agenten wilden met de Stadjer in gesprek, maar hier stond de verdachte niet voor open. Na meerdere waarschuwingen werd de man aangehouden. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Groningen: gewond voor verkeerslicht

Een 52-jarige automobilist uit Enumatil en een 34-jarige bestuurder uit Groningen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op het Hoendiep in Groningen. De Stadjer wachtte voor het verkeerslicht toen de 52-jarige man plotseling tegen de achterkant van zijn auto botste. De Groninger raakte daarbij gewond aan zijn nek. De veroorzaker raakte gewond aan zijn hoofd. Hij droeg geen veiligheidsgordel. Beide bestuurders zijn naar een ziekenhuis gebracht. Uit een blaastest bleek de bestuurder uit Enumatil alcohol te hebben gedronken. In zijn wagen lagen enkele lege drankflessen. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd.

Groningen: bestuurders onder invloed

Een 19-jarige automobilist uit Haren is vrijdagnacht op de Turfsingel in Groningen betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De beginnend bestuurder had bijna één promille alcohol in zijn bloed. Dit is vijf maal de toegestane hoeveelheid voor een beginnend bestuurder. De Harenaar is voorlopig zijn rijbewijs kwijt. De politie maakt proces-verbaal op.

In de Diamantlaan in Groningen is vrijdagavond een 58-jarige automobilist aangehouden. De Groninger had te diep in het glaasje gekeken. Uit de ademanalysetest bleek dat hij een alcoholpromillage had van ruim 1,3. Het rijbewijs van de Stadjer is in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: nekklachten na aanrijding

Bij een aanrijding op de Noordzeeweg in Groningen is vrijdagmiddag een 53-jarige automobilist uit Haren gewond geraakt. Een 18-jarige automobilist uit Loppersum wilde vlak voor de kruising met de Bedumerweg van rijbaan wisselen, maar zag te laat dat er autos voor een verkeerslicht stonden te wachten. Hierdoor moest de Lopster vol in de remmen, maar kon niet voorkomen dat hij tegen de auto van de Harenaar botste. Het slachtoffer klaagde over pijn in zijn nek. De politie maakt een registratie.

Groningen: aanhoudingen tijdens stapavond

De politie heeft vrijdagnacht in het centrum van Groningen een aantal personen aangehouden voor diverse strafbare feiten. Een 18-jarige inwoner van Haren werd op de Grote Markt aangehouden omdat hij een 16-jarige plaatsgenoot enkele vuistslagen in het gezicht had gegeven. Dit gebeurde op het moment dat enkele agenten aan kwamen lopen. De jongste Harenaar heeft zich moeten melden bij een dokterspost. De verdachte is overgebracht naar het cellencomplex.

Een 19-jarige inwoner van Bedum werd op de Grote Markt aangehouden omdat hij een 27-jarige Groninger had geslagen. Toen agenten de Bedumer aanspraken en zijn ID-kaart controleerden, pakte een 20-jarige plaatsgenoot het identiteitsbewijs uit de handen van de politiemedewerker en ging er vandoor. Deze Bedumer kwam niet ver omdat hij na enkele meters onderuit ging. Het duo is ingesloten.

Een 24-jarige Stadjer werd aangehouden omdat hij met kracht tegen een langsrijdende taxi sloeg. Een agent zag dit en sprak hem hier op aan. Twee maten (21 en 23 jaar) bemoeiden zich ermee. Een van hen trok de 24-jarige Stadjer bij de agent vandaan en riep dat hij moest vluchten. De andere vriend reageerde daar ook op. Het drietal is meegenomen naar het politiebureau.

Een 19-jarige man uit Zuidwolde vond het nodig politieagenten uit te schelden en een racistische leus te roepen. De dienders wilden polshoogte nemen na een akkefietje. Dit werd door de Zuidwolder niet op prijs gesteld. Vanwege zijn uitingen en gedrag werd hij meegenomen naar het politiebureau. Daar vertelde de verdachte dat hij werkzaam is bij defensie. Daarom werd de Koninklijke Marechaussee geïnformeerd voor verder onderzoek.

Visvliet: snelheidscontrole

De politie heeft vrijdagmiddag op de N355 bij Visvliet een snelheidscontrole gehouden. In totaal werden 628 voertuigen gecontroleerd. Van dit aantal reed 32 met te hoge snelheid. De maximum toegestane snelheid is 80 km/u. Een persoon reed 108 km/u.