Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 24 januari

Fryslân, 24-01-2009 o Politieberichten vrijdag 23 januari 07.00 uur t/m zaterdag 24 januari 11.00 uur

Leeuwarden: beroving juwelierszaak

De politie onderzoekt de overval op een juwelierszaak aan de Nieuwestad. Vrijdagmorgen om 10.10 uur kwamen drie mannen de zaak binnen en bedreigden de eigenaar, die op dat moment alleen in de zaak was, met een mes. Eén van hen sloeg een vitrine stuk en deed daar een greep uit. Vervolgens liepen de mannen weg richting
Oldehoofsterkerkhof via de Torenstraat. Onmiddellijk na de melding is de politie een zoekactie en een buurtonderzoek gestart. De Technische recherche verrichtte een sporenonderzoek in de winkel. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen zij worden verzocht via 0900 8844 contact op te nemen. Van de drie daders is bekend dat ze een donkere huiskleur hadden, twee van hen droegen een donkere jas, de derde een rood met witte jas of vest met capuchon.

Franeker: politie zoekt bestuurder auto

De politie komt graag in contact met de bestuurder van een zilvergrijze Ford Mondeo. De automobilist, een man van ongeveer 65-jaar, was vrijdagochtend betrokken bij een aanrijding op het Oud Kaatsveld in Franeker. De automobilist verleende geen voorrang aan een 20-jarige fietser uit Franeker. De man kwam ten val en de bestuurder stopte. De fietser was niet gewond en had op het eerste gezicht ook geen schade. Na een kort gesprekje reed de bestuurder daarom verder. Eenmaal in de trein ontdekte de 20-jarige toch schade aan de inhoud van zijn tas. De politie komt dan ook graag in contact met deze bestuurder of met eventuele getuigen van de aanrijding. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Leeuwarden: inbraak in woning

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Dennenstraat op vrijdagavond tussen 19:00 en 22.15 uur. De daders zijn binnen gekomen door de voordeur open te breken, waarna de hele woning overhoop gehaald is. Hierbij werd onder andere een fiets, een computer, een cd-speler en kleingeld weggenomen. De 33-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Drachten: twee mannen aangehouden met wapens en inbrekerswerktuigen

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen op heterdaad aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van een wapen en het vervoeren van inbrekerswerktuigen. De mannen reden over de Langewyk, toen zij voor een controle een stopteken kregen. Toen de bestuurder in het dashboardkastje om zijn papieren zocht, zagen de politieagenten daarin een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een zakje weed liggen. De mannen van 18 en 19 jaar uit Peize, werden direct aangehouden en voor nader onderzoek naar het bureau gebracht. In de auto bleek naast het wapen ook nog een mes en inbrekerswerktuig aanwezig te zijn. De voorwerpen en het voertuig zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: jongen aangehouden voor mishandeling

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Nieuwesteeg een 17-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Volgens de 18- en 20-jarige slachtoffers uit Leeuwarden begonnen vijf mannen uit het niets te vechten, waarbij een van de slachtoffers een kopstoot kreeg. Een van de vechtersbazen kon door de politie aangehouden worden en werd voor nader onderzoek op het bureau ingesloten. Gezien zijn leeftijd werden zijn ouders geïnformeerd. De anderen gingen er hard vandoor en konden niet meer gevonden worden. De slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Sneek: man aangehouden na mishandeling agent

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Grootzand een 24-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten zagen de man op de Oosterkade lopen, waarbij de man erg luidruchtig was en tegen rolluiken aan schopte en sloeg. Hierop hielden de agenten de man aan op verdenking van openbare dronkenschap. Terwijl op vervoer gewacht werd gaf de verdachte plotseling een klap in het gezicht van een van de agenten. De agent viel hierdoor op de grond, waarna de verdachte de agent probeerde te schoppen. De verdachte werd echter tegengehouden door een andere agent. Hierbij raakte de verdachte even buiten westen. Onduidelijk is nog of dit door de vechtpartij kwam of door de middelen die de verdachte gebruikt had. De man werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. Na behandeling werd de man voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: man gewond bij achtervolging autodieven

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een auto aan De Boster in de nacht van vrijdag op zaterdag. Een van de bewoners werd rond 02:20 uur wakker van geluid op straat. Beneden zag de schoonzoon dat twee mannen zijn auto aan het openbreken waren. Ze hadden het navigatiesysteem al in handen, maar gooiden deze weg en gingen op de vlucht toen ze de eigenaar zagen. De eigenaar ging achter de daders aan die naar een gereedstaande Volkswagen Caddy renden. Hij kon een van de mannen aanhouden, maar kreeg daarna een klap met een hamer van de ander waardoor de daders ervandoor konden gaan. De 22-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan. De inmiddels ter plaatse gekomen politie deed nog een zoekslag in de omgeving, maar zonder resultaat.

Leeuwarden: vijf mannen aangehouden bij vechtpartij

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier vijf mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond vijf uur kwam een melding binnen dat op het Ruiterskwartier een grote vechtpartij zou zijn. Ter plaatse aangekomen zagen agenten, om een nog onduidelijke reden, een groep jongens op elkaar inslaan. Om de groep uit elkaar te krijgen moest gebruik gemaakt worden van een wapenstok en later ook nog een politiehond. Hierbij werden vijf mannen van 20, 21, 21, 27 en 29, allen uit Leeuwarden, aangehouden. De mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten. Een van de 21-jarige mannen moest eerst voor behandeling naar het ziekenhuis omdat hij door de politiehond in zijn hand gebeten was.

Veenwouden: inbraak in kantoor

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een kantoor aan De Wilgen in de nacht van vrijdag op zaterdag. De daders kwamen binnen door een raam open te breken, waarna binnen ook nog enkele deuren werden opengebroken. Uit het kantoor werd een geldkistje weggenomen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Drachten: proces-verbaal voor vier vandalen

De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de Eibertsbek tegen vier mannen een proces-verbaal opgemaakt op verdenking van baldadigheid. Een surveillerende agent zag de mannen op de Kaden verveeld rondlopen, waarbij een van de mannen in de verkeersborden hing. Toen de mannen er vandoor renden, besloot de agent de mannen te volgen. Niet veel later zag hij dat de mannen over het hek van een bedrijventerrein heen waren geklommen en hier plastic dat om kratten heen gewikkeld zat kapot hadden gescheurd. Tegen de mannen, 18, 22, 22, en 27, allen uit Drachten, werd een proces-verbaal opgemaakt.

Joure: brandstichting en klinker door ruit

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een vernieling aan de Prinses Margrietstraat op zaterdagochtend. Rond 07:00 uur werd de bewoner wakker van een klap. Beneden bleek iemand een klinker door een ruit gegooid te hebben. Buiten stond een conifeer in brand, vermoedelijk aangestoken door middel van een molotovcocktail. De politie hield nog een zoekslag in de omgeving, maar dit leverde geen resultaat op. De 29-jarige bewoner deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in acht proces-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):


* 00:38 uur, Achlumerdijk in Harlingen, 35-jarige man uit Arum. Surveillerende agenten zagen de man rijden met een zeer hoge snelheid. De manier waarop de man de bochten nam, deed vermoeden dat hij onder invloed was. Toen de man zijn auto voor een café stopte spraken de agenten hem aan. De man wilde echter het café in om te plassen en liet zich niet door de agenten tegenhouden. Hierop werd hij aangehouden. Hij verzette zich hierbij hevig, werd door de agenten tegen de grond gedrukt en geboeid overgebracht naar het bureau. Hier blies de man 670 ug/l. Goed voor een proces-verbaal, een rijverbod van zeven uur en de invordering van het rijbewijs. Daarnaast kreeg de man een proces-verbaal voor verzet en te snel rijden.

* 04:00 uur, Oude Oppenhuizerweg in Sneek, 20-jarige man uit Sneek, 360 ug/l. Surveillerende agenten zagen de man rijden met een zeer hoge snelheid, waarop hij een stopteken kreeg. Bij controle bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en bleek het voertuig niet verzekerd te zijn. De man kreeg een rijverbod van vijf uur en mocht na het betalen van de boetes voor het niet hebben van een rijbewijs, het niet hebben van een verzekering, het overschrijden van de maximale snelheid en het rijden onder invloed, het bureau verlaten.

* 04:05 uur, De Haleweg in Damwoude, 37-jarige man uit Veenwouden en 20-jarige man uit Damwoude. Politie kwam ter plaatse na een melding dat een auto met een dronken bestuurder in de tuin gereden was. Omdat niet duidelijk is wie van de mannen de bestuurder was, zijn beide mannen aangehouden. Van de 37-jarige man is het rijbewijs ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van zes uren.