Ministerie van Defensie

Antonov vliegtuig brengt Apache en hulpgoederen

24 januari 2009, 14.50 uur

Een Antonov-124 transportvliegtuig is vanmorgen geland op Kandahar Airfield. Het vliegtuig leverde een Apache gevechtshelikopter en hulpgoederen voor de goede doelen acties die op Kandahar Airfield zijn opgezet.

Om de beschikbaarheid van inzetbare helikopters voor de Air Task Force te kunnen waarborgen tot einde van de missie, worden de helikopters uit het inzetgebied regelmatig gewisseld met helikopters uit Nederland, die groot onderhoud hebben ondergaan. Het groot onderhoud aan helikopters wordt niet uitgevoerd in het inzetgebied, maar op het Defensie Helikopter Commando.

Vervanging van Apache die groot onderhoud nodig heeft De gearriveerde Apache wordt de komende dagen op Kandahar Airfield opgebouwd en vliegklaar gemaakt, waarna hij naar Tarin Kowt wordt gevlogen. Het toestel vervangt een Apache die groot onderhoud nodig heeft. Deze Apache wordt de komende periode terug naar de thuisbasis Gilze-Rijen in Nederland getransporteerd.

Quick Reaction Force-taken van de Apaches Het Apache Detachement op Tarin Kowt beschikt over vijf helikopters waarvan er twee 24 uur per dag en 7 dagen in de week gereed staan voor QRF-taken (Quick Reaction Force) ter ondersteuning van de grondtroepen.

Goede doelen vracht De vracht voor de goeden doelen acties bestaat onder andere uit winterkleding, knuffels en schoolspullen die Nederlandse militairen en hun thuisfront hebben ingezameld. De komende weken brengen vrijwillige militairen de winterkleding naar het ziekenhuis. Hier wordt het verdeeld onder: * de patiënten en omwonenden van Kandahar Airfield; * de inwoners van Kandahar stad.

De schoolspullen worden gedoneerd aan de bazaarschool die op korte termijn wordt geopend. Op deze school kunnen kinderen van ouders die op de bazaar werken, terecht voor lessen, sport en spel.