Gemeente Zandvoort


Ondertekening overeenkomst voor duurzame energievoorziening in LDC (23-01-2009) Op vrijdag 23 januari hebben Gemeente Zandvoort, AM Wonen en Evelop Netherlands een overeenkomst getekend over een duurzame energievoorziening in het Louis Davidscarré. In de overeenkomst staan afspraken over de energieambitie en de wijze van realisatie van deze voorziening.

Tekenen
Op de foto ziet u: J. Bode, die namens Evelop Netherlands tekent. Daarachter R.Huikeshoven van ontwikkelaar AM Wonen. Wethouder Bierman, onder meer met milieu in de portefeuille, kijkt toe.

Eerste
Het gaat om een duurzame energievoorziening op basis van collectieve warmtepompen en warmtekoudeopslag in het grondwater. Voor Zandvoort zal het het eerste warmtekoudeopslagproject zijn dat binnen de gemeentegrenzen wordt gerealiseerd.

Koeling en warm tapwater
Met de voorziening krijgt de nieuwbouw in het Louis Davidscarré ruimteverwarming, -koeling en warm tapwater. De gemeente heeft bij de vaststelling van het masterplan voor het Louid Davidscarré besloten dat de energievoorziening bij moet dragen tot een sterke reductie van de CO2-uitstoot.

Reductie
CO2 is het broeikasversterkende gas, waarvan de uitstoot als één van de oorzaken wordt gezien van het opwarmen van de aarde.Ten opzichte van een energievoorziening op basis van aardgasketels en elektrische airco's, zal het Louis Davidscarré ca. 35% minder CO2 uitstoten.

Expliciet
In het contract zijn verschillende prestaties expliciet geformuleerd. Bij twijfel over de juistheid van de afgesproken C02-reductie kan de gemeente verlangen dat er een onderzoek plaatsvindt in hoeverre de toegezegde waarden ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.

2010
Het zal nog even duren voordat de eerste in Zandvoort ook daadwerkelijk in bedrijf genomen kan worden - dat zal in 2010 zijn, als de eerste fase van het project opgeleverd wordt, zoals dat heet in projecttermen.

Een taart om de ondertekening te vieren

Achtergrond

Wat is warmtekoudeopslag?
Energie uit de bodem en daarbij handig gebruik maken van relatief kleine temperatuurverschillen - daar draait het om bij een warmtekoudeopslagsysteem. De techniek is beproefd - vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw wordt er gewerkt met dit soort systemen, onder meer in de tuinbouw en kantoorbouw. Bij een warmtekoudeopslagsysteem wordt warmte en koude opgeslagen in het grondwater en gebruikt voor zowel verwarming als koeling. In de winter, wanneer er behoefte is aan verwarming, wordt er grondwater opgepompt en wordt er aan dit water met een lage temperatuur (11ºC) energie onttrokken. Het daardoor afgekoelde grondwater wordt vervolgens weer in de grond terug gepompt. Hiervoor maakt men gebruik van warmtepompen. In de zomer, wanneer er juist behoefte is aan koeling, wordt het proces omgekeerd en wordt de woning gekoeld met koud water uit de koude bron. Naast een bijdrage aan het voorkomen van de uitstoot van CO2 gelden voordelen als: een verwacht kostenvoordeel voor verwarming en energie, minder uitstoot van stofdeeltjes, in de appartementen en winkels minder ruimte nodig door het ontbreken van radiatoren. Ook wordt door sommigen de lage onderhoudskosten van het systeem geroemd.

Profiel Gemeente Zandvoort
Gemeente Zandvoort zet zich in voor het verbeteren de kwaliteit van het leven in Zandvoort. De herontwikkeling van het Louis Davidscarré is één van de vele projecten die de gemeente onder haar hoede heeft. Het totale plan voor het Louis Davidscarré omvat 170 woningen, een brede school en een ondergrondse parkeerruimte voor 500 auto's. Het eerste gedeelte van het plan omvat de bouw van de ondergrondse parkeergarage met daarboven op de brede school. In de brede school komen de Hannie Schaftschool en de Mariaschool. Ook is er plaats voor de openbare bibliotheek, een sportzaal en multifunctionele ruimte voor sociaal culturele activiteiten. Bovenop deze voorzieningen komen vijftig appartementen die door woningbouwvereniging EMM verhuurd zullen gaan worden. Het project wordt gebouwd door bouwbedrijf Pellikaan, met wie AM participeert in de ontwikkeling. Steeds probeert de gemeente ruimtelijkeordeningstrajecten -met z'n 'harde criteria- te koppelen aan leefbaarheidsdoelstellingen -met z'n zachte criteria. Met andere woorden de herontwikkeling van het Louis Davidscarré moet ook het welbevinden van inwoners, ondernemers en bezoekers van de badplaats ten goede komen. De start van de bouwwerkzaamheden is gepland in maart 2009. De oplevering van het 'eerste bouwblok', de Brede School met daarboven ongeveer 50 woningen, wordt verwacht in 2010. De fase daarna heeft een uitloop tot 2014 met daarin ook verschillende grote bouwtrajecten. Na 2014 heeft Zandvoort een herontwikkeld centrumgebied, een mooi verblijfsgebied voor bewoners, ondernemers en toeristen met een eigen uitstraling, passend bij de schaal van Zandvoort.

Profiel AM
De gemeente Zandvoort en AM Vastgoedontwikkeling ondertekenden op 29 mei 2008 een basisovereenkomst Design & Build voor de ontwikkeling van het Louis Davidscarré.Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Wij betrekken actief alle belangen en belanghebbenden in een open planproces om de soms verborgen kracht van locaties - zowel in de stedelijke omgeving als in het landelijk gebied - te benutten. Wij doen dit creatief, professioneel, eigenzinnig en vol bezieling. In samenwerking met overheden, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. Al onze projecten worden vanuit een duurzaam energieconcept ontwikkelt. AM zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven. (www.am.nl)

Profiel Econcern
De missie van Econcern luidt 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern bestaat uit de werkmaatschappijen Ecofys, Evelop, Ecostream, Ecoventures en OneCarbon. Gezamenlijk realiseren zij unieke projecten, innovatieve producten en diensten voor een duurzame energievoorziening. Econcern, wereldwijd actief met zo'n 1500 professionals in meer dan 29 landen, staat op plaats 234 in de Europese top 500 van snelstgroeiende en de meeste banen creërende ondernemingen in 2007, en is winnaar van de European Business of the Year Award 2008. (www.econcern.com)