Protestantse Kerk in Nederland


Geloof in ontwikkeling

za 24 januari 2009 - za 28 maart 2009
Winteracademie over geloofsopvoeding thuis, op school en in de kerk

De Winteracademie van Stek Jeugdwerk is een driedaags programma, bestemd voor opvoeders en begeleiders (leerkrachten, kinder- en jongerenwerkers, vrijwilligers in jeugdwerk) en gericht op geloofscommunicatie thuis, in de kerk en op school. Tijdens de middagen staat telkens een aspect van de ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal: spiritualiteit, identiteit en moraliteit. De Winteracademie is een samenspel van studie, reflectie, verdieping, spel, inspiratie en ontmoeting.

Geloofsopvoeding
De wereld is nog nooit zonder geloof geweest. Toch is het tegenwoordig een hele kunst om God en geloof ter sprake te brengen, juist ook in gesprek met kinderen en jongeren. Want waar geloven we precies in, en waarin niet? Hoe beleven we dat? Wat betekent spiritualiteit voor de manier waarop we in het leven staan? En wat geven we kinderen mee als richtingwijzers en als inspiratie?

Het begeleiden van kinderen vraagt niet alleen inzicht in de ontwikkelingsfasen van kinderen, maar ook in onszelf, in onze eigen geloofsgeschiedenis en traditie en in maatschappelijke ontwikkelingen. Want kinderen stellen vragen, en het is belangrijk om daarop voorbereid te zijn.
In de Winteracademie gaat het daarom niet alleen over kinderen en jongeren en over geloof, maar ook over ons als opvoeders.

Programma
Op 24 januari 2009 is het thema Spiritualiteit: leef met hart en ziel. Prof. dr. Evert Jonker, hoogleraar Praktische Theologie, Protestantse Theologische Universiteit (PTHU) Kampen houdt een inleiding over Spirituele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarna zijn er zes workshops waarin omgaan met de spiritualiteit van kinderen en jongeren handen en voeten krijgt.

Op 28 februari 2009 komt Identiteit: groei in authenticiteit en verbondenheid, aan de orde. Dr. Henk Kuindersma, wetenschappelijk medewerker Praktische Theologie (PTHU, Kampen) en docent godsdienstpedagogiek, houdt een inleiding over Identiteitsontwikkeling van kinderen en jongeren: waarnemen en begeleiden, waarna in de workshops het begeleiden van identiteitsontwikkeling aan bod komt.

Op 28 maart 2009 sluit de serie af met Moraliteit: zoek het goede leven. Morele ontwikkeling van kinderen en jongeren heet de inleiding van dr. Dorothea Timmers-Huigen, pedagoog, psycholoog en theoloog. Hierna volgen workshops rond opvoeding en moraal in de dagelijkse praktijk.

Praktische informatie
De Winteracademie vindt plaats op 24 januari, 28 februari en 28 maart 2009, steeds van 12.00 tot 17.00 uur in de Christus Triumfatorkerk in Den Haag. Opgave voor 15 januari 2009. De kosten zijn EUR 35,- per dag, met aanzienlijke kortingen voor vrijwilligers en studenten en bij opgave voor meerdere dagen.
Koffie en thee zijn inbegrepen, zelf een lunchpakketje meenemen. Er is oppas aanwezig voor kinderen tot 12 jaar.

Voor informatie en een uitgebreid programma: Jacolien Lambregtse (jlambregtse@steknet.nl) of Sietske Nieboer (snieboer@steknet.nl), (070) 318 16 16, of kijk op www.steknet.nl.