Ingezonden persbericht


THOMAS RAAT
MALICE AND MISUNDERSTANDING

Opening zaterdag 24 januari, 17.00-19.00 uur
in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam
"Installationview, SPACE Studio, London, 2008"
24 januari - 7 maart, 2009


Galerie de Expeditie nodigt u uit voor de tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Thomas Raat, die tijdens een residency in London een aantal nieuwe werken heeft gemaakt voor zijn solotentoonstelling in SPACE onder de titel MUMU: Malice and Misunderstanding. De galerie is verheugd het vervolg op deze tentoonstelling in Nederland te presenteren.

Sceptisch over de mogelijkheid een nieuw kunstwerk te maken, put Raat voor zijn werken uit de kunstgeschiedenis. De kunstenaar is degene die de betekenis van beelden uit het verleden kan manipuleren en in het beste geval er nieuw leven aan kan schenken. De werken van Raat stellen vragen over de interpretatie van een kunstwerk: welke beweegredenen een kunstenaar heeft om een werk te maken en hoe het publiek dat kunstwerk ontvangt. Dit spanningsveld waarin werken ontstaan, betekenis krijgen, beroemd worden, van betekenis veranderen of zelfs vernietigd worden, is zijn terrein.

Raat kopieert minitieus schilderijen van Mondriaan en kantelt ze in hun lijsten. Hij kopieert de beelden Here 3 van Barnett Newman in wassen kaarsen met als titel There 3 en brandt ze tijdens de tentoonstelling. Het slagen van het geloof in absolute kunst van Mondriaan en Newman die uitdrukking zou geven aan perfecte vormen met een goddelijke status, wordt hier aan de orde gesteld. Bestaat er zoiets als een definitief kunstwerk?

Black and White is opgebouwd uit 100 + 1 kleine ingelijste werken die in een rythmisch patroon hangen. Het beeld flikkert tussen zwart en wit. Pas bij nadere beschouwing zijn de figuraties zichtbaar. Ze hangen soms op hun kop. Het zijn beelden van internet afkomstig van de Neoïsten uit de jaren 80, die iedere culturele categorisatie vermeden en zichzelf ondefineerbaar verklaarden. Beelden werden overal vandaan geplukt. De cultus van het kunstwerk en status van de kunstenaar werd ondermijnd.

Malice and Misunderstanding gaat over het mislukken van de zoektocht naar het absolute en het toch weer moedwillig vasthouden aan de droom van perfectie in de loop van de geschiedenis. Het gaat over het herzien van wat we al weten door in de kunstbeschouwing een stap opzij te zetten. Dit niet door middel van woorden maar door middel van beelden die meerduidig zijn en om interpretatie vragen.

Galerie de Expeditie
Zsa-Zsa Eyck
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
t 31 (0)20 620 47 58
f 31 (0)20 624 62 20
galerie@de-expeditie.com
www.de-expeditie.com

woensdag tm vrijdag 11.00 - 18.00 uur
zaterdag 14.00 - 18.00 uur