Judo Bond Nederland

PERSBERICHT

Damesjudoka's naar Sofia

Bondscoach Marjolein van Unen heeft een tiental judoka's uitgenodigd voor de opening van de internationale wereldbekerwedstrijden, dit weekend in Sofia. Elisabeth Willeboordse (-63 kg) kan voor de derde keer in haar carrière de seizoensopening in de Bulgaarse hoofdstad op haar naam schrijven. De overige geselecteerde judoka's zijn Glynis Rojot, Birgit Ente (-48 kg), Kitty Bravik, Miriam Polak (-52 kg), Dani Libosan, Michelle Diemeer (-57 kg), Edith Bosch (-70 kg), Claudia Zwiers en Marhinde Verkerk (-78 kg).

Met ingang van 2009 kent de IJF een nieuwe wedstrijdkalender en aansluitend start er eveneens een nieuwe 'World Ranking List' (WRL). De internationale toernooien worden onderverdeeld in, van 'laag' naar 'hoog', World Cup, Grand Prix, Grand Slam en Masters. Het toernooi in Sofia staat te boek als World Cup.

De huidige, 'oude' IJF ranking list wordt tot 1 mei 2009 gebruikt om judoka's te plaatsen bij internationale toernooien. Vanaf 1 mei 1009 geldt alleen de nieuwe World Ranking List, die leidend zal zijn bij kwalificeren van judoka's voor de OS 2012 in Londen.

In Sofia zal ook voor het eerst de nieuwe regel omtrent de coaching van toepassing zijn. Per 1 januari mogen de coaches niet meer langs de rand van de mat acteren. Volgens de nieuwe regel moeten de coaches op een nog nader te bepalen locatie in de sporthal plaats nemen.


---