Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Egmond aan Zee, 19 januari 2009

WANDELKOORTS NEEMT TOE IN EGMOND

Zaterdag 24 en zondag 25 januari is Egmond aan Zee een weekendlang middelpunt van wandelend Nederland. Een record aantal van ruim 16.000 wandelaars en nordic walkers uit heel Nederland en België schreef zich in voor de 6e editie van deze tweedaagse over het Noordzee strand en door het Noordhollands Duinreservaat. In de afgelopen maanden meldden zich hiermee 1.000 deelnemers meer aan ten opzichte van vorig jaar. Na-inschrijving is op de dag zelf niet mogelijk!

Vrouwen in de meerderheid!
80% van alle deelnemers zullen van start gaan op de 21 km, die hiermee wederom een stuk populairder is dan de 10 km lange tocht. Opvallend is dat de vrouwen met 70% ook dit jaar in de meerderheid zijn. De start zal beide dagen plaatsvinden tussen 8.00 -- 11.00 uur en tot 16.15 uur kan de finish worden gepasseerd.

Egmond Wandel Marathon steunt Reumafonds
Elk jaar staat de Egmond Wandel Marathon in het teken van het Reumafonds. Alle deelnemers worden elk jaar dan ook opgeroepen vrijwillig een extra bijdrage te doen voor dit goede doel. Daarnaast draagt organisator Le Champion een deel van de opbrengst uit de inschrijvingen af en stelt het PWN haar toegangsgelden tot het duingebied beschikbaar. Vorig jaar werd in totaal maar liefst ¤ 17.183,10 binnengehaald! Ook dit jaar hebben weeer veel mensen een extra donatie gedaan middels het inschrijfformulier. Le Champion hoopt er in te slagen de steun voor het Reumafonds nog groter te laten zijn dan afgelopen jaar.

Pittig parcours over strand en door duin
De Egmond Wandel Marathon staat vooral bekend om haar schitterende parcours. De Zuidroute neemt de deelnemers mee over het strand richting Castricum aan Zee. Via een fraaie route door het Noordhollands Duinreservaat vervolgen de deelnemers hun tocht terug richting de finish. De Zuidroute doet grote delen aan van het traditionele parcours van de PWN Egmond Halve Marathon, die 11 januari jl. heeft plaatsgevonden. De Noordroute neemt de deelnemers mee via Egmond aan Zee over het strand richting Bergen aan Zee. De wandelaars en nordic walkers van de 21 km passeren daarbij De Kerf, een slufter die behoort tot een van de mooiste stukjes natuur in Nederland. Via de Schoorlse Duinen bereikt men badplaats Bergen aan Zee, waarna zij via het Noordhollands Duinreservaat weer naar Egmond aan Zee trekken. Deelnemers aan de 10 km maken een ronde over het strand en door de duinen. Onderweg komen de deelnemers per dag op een vijftal plaatsen bij de 21 km en op een drietal plaatsen op de 10 km een stempel/verzorgingspost tegen. De posten zijn met dank aan het Reumafonds, KRO, PWN en de DekaMarkt ingericht met sanitaire voorzieningen, bankjes en medische voorzieningen. Tevens ontvangt men bij de post een gratis consumptie. Per post zijn uiterste doorkomsttijden vastgesteld, waarvoor de wandelaars een stempel bij de posten op kunnen halen.

Gunstig getij
De deelnemers worden dit jaar geconfronteerd met een laag tij. Het water bereikt op zaterdag om 11.16 uur zijn laagste stand en op zondag om 11.56 uur. Dit bekent dat het strand bij normale wind breed zal zijn.

Gezellige Wandel Expo
Runnersworld Alkmaar, Haarlem en Zaandam organiseren op zaterdag 24 en zondag 25 januari de 6e Wandel Expo in Sportcentrum De Watertoren in Egmond aan Zee. Van 8.00 - 17.00 uur kan iedereen daar tijdens de Egmond Wandel Marathon kennis maken met een groot aantal leveranciers van wandel- en nordic walking attributen. Falke, New Balance, Newline en Exel vormen slechts een greep uit de lijst van exposanten. Ook nu al kun je in de winkels van Runnersworld Alkmaar, Haarlem en Zaandam terecht voor aantrekkelijke expo aanbiedingen op schoenen en nordic walking poles. De toegang tot de EXPO is gratis en de wandelaars worden bij de finish met live muziek ingehaald.

Speciale presentaties in Hotel Zuiderduin
In het kader van de 6e Egmond Wandel Marathon zal PWN zaterdag 24 januari vanaf 20.00 uur een presentatie geven in Hotel Zuiderduin. PWN zal de deelnemers van de Egmond Wandel Marathon een interessant programma voorschotelen waarin aandacht wordt besteed aan wisenten in het duingebied.

Toegang is gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd.

Bereikbaarheid, parkeren en afzetten
Deelnemers die per auto naar Egmond aan Zee komen kunnen hun auto in Egmond aan Zee Zuid parkeren of op de Noord en Zuid Boulevard. Parkeerregelaars leiden bezoekers naar de parkeerplaats, waarvandaan het slechts een kleine afstand wandelen is naar Sportcentrum De Watertoren. Deelnemers die per auto in Egmond aan Zee worden afgezet, kunnen gebruik maken van een speciale afzetroute. Na Egmond aan Zee te zijn binnengereden wordt de Voorstraat aanhouden om vervolgens via de Pieter Schotmansstraat terug te rijden. De afzetroute is aangegeven met borden. Mensen die een busticket hebben gekocht kunnen vanaf Alkmaar NS Station tussen 7.00 - 10.00 gebruik maaken van de pendelbus naar Egmond aan Zee. De pendel zal op de terugweg rijden tussen 10.00 - 17.00 uur. Alleen bbij voldoende plaats in de pendelbus kunnen ook ter plaatse bustickets worden gekocht. Naast de buspendel rijden ook bussen van Connexxion volgens de normale dienstregeling (lijn 164 vanuit Heiloo en 165 vanuit Alkmaar). Kijk voor informatie hierover op www.9292ov.nl.

Parkeerterrein Woudweg minder goed bereikbaar
Het hele weekend is het parkeerterrein van het PWN aan de Woudweg in het Noordhollands Duinreservaat minder goed bereikbaar voor auto's en beperkt in capaciteit. Op dit parkeerterrein wordt namelijk een van de verzorgingsposten ingericht. Auto's kunnen wel worden geparkeerd op het parkeerterrein aan de Herenweg nabij de ingang van het duingebied.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht