Lumàyna laat stijlen versmelten in nieuw project


Italiaans-Nederlandse folkformatie presenteert nieuw project 'Taralli e Tulipani'

HILLEGOM, 20090124 -- In 2008 en 2009 werkt de Italiaans-Nederlandse folkformatie Lumàyna aan een nieuw programma getiteld `Taralli e Tulipani'. Met een vierkoppige bezetting wordt een programma samengesteld dat zijn oorsprong in de Italiaanse traditie heeft, maar waar ook andere invloeden een rol spelen. Zo zijn er ook elementen uit de keltische muziektraditie te horen. Lumàyna heeft in het najaar van 2008 een demo opgenomen. Het eerste album moet in de zomer van 2009 gereed zijn. In die periode zullen ook de eerste optredens in deze bezetting plaatsvinden.

Lumàyna is een internationale band bestaande uit 2 Italiaanse en 2 Nederlandse muzikanten. De bezetting is traditioneel: zang, gitaar, viool en percussie en de muziek is ook op traditionele leest geschoeid. De band brengt echter ook eigen werk ten gehore. Vaak wordt daarbij teruggegrepen op oude teksten die in nieuwe nummers verwerkt worden. De muziek van Lumàyna is duidelijk ook door andere muziekstijlen beïnvloed. Behalve keltische elementen worden ook blues en jazz geïncorporeerd en zelfs oosterse melodieën worden niet geschuwd. Deze mix van stijlen komt voort uit de verschillende muzikale achtergronden van de bandleden. Hierdoor heeft Lumàyna een hele eigen sound, maar het veelvuldige gebruik van de Italiaans tamburello zorgt voor een duidelijke `Italiaanse' ondertoon.

Lumàyna is een initiatief van Hans Elzinga en Marcella Pischedda. Zij willen volwassenen en kinderen graag kennis laten maken met de muziek van een aantal streken in Italie (Piemonte, Occitania, Campania, Puglia, Sicilië). Zij treden ook regelmatig als duo op en ontwikkelden tevens een aantal educatieve (school-) voorstellingen.

Bezetting
Marcella Pischedda - Zang, castagnetten, gitaar
Hans Elzinga - Gitaren, fluiten
Corné van Woerdekom - Viool
Franco Montanaro - Percussie





Lumàyna