Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Op 26 januari 2009 verschijnt WRR-rapport nr. 83 Vertrouwen in de school

WRR-rapport nr. 83 Vertrouwen in de school
Op 26 januari 2009 verschijnt WRR-rapport nr. 83 Vertrouwen in de school. Over de uitval van 'overbelaste' jongeren. Het rapport zal worden aangeboden aan mevrouw J.M. van Bijsterveldt, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Schooluitval raakt niet alleen de direct betrokkenen, maar leidt ook tot aanzienlijke maatschappelijke kosten. Daarom is de WRR in 2007 gestart met dit onderzoeksproject. Uit internationale studies blijkt dat enkele vergelijkbare landen minder schooluitval kennen. Het is dus de vraag of de Nederlandse aanpak van dit probleem wel de juiste is. In Vertrouwen in de school bepleit de WRR maatregelen om het aantal voortijdige schoolverlaters terug te brengen. De nadruk ligt bij de groep leerlingen waarvan de uitval het moeilijkste te voorkomen is, de zogenaamde 'overbelaste' leerlingen: kwetsbare leerlingen met een opeenstapeling van problemen. Het rapport is gebaseerd op een groot aantal gesprekken met direct betrokken professionals en anderen dicht achter de frontlijn, aangevuld met een uitgebreide literatuurstudie.

Vertrouwen in de school. Over de uitval van 'overbelaste' jongeren, WRR-rapport nr. 83 (ISBN volgt) is vanaf 26 januari a.s. beschikbaar via de boekhandel of bij Amsterdam University Press, Herengracht 211 te Amsterdam (www.aup.nl).