Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 januari 2009

Nieuwe editie `De stelling van ...': Merel Kindt over het emotioneel geheugen

Gepubliceerd op 8 januari 2009

In de eerstvolgende editie van De stelling van... op maandag 26 januari gaat prof. dr. Merel Kindt, hoogleraar Experimentele Klinische Psychologie aan de UvA, in op de stelling `Het wissen van emotioneel geheugen is noodzakelijk voor een permanent effect van therapie'. Merel Kindt
Prof. dr. Merel Kindt (foto: Jeroen Oerlemans)

Het geheugen is een vreemd ding. Aangename herinneringen - die we koesteren - vervagen, terwijl de meest nare emotionele herinneringen in ons geheugen staan gegrift. Sinds het begin van de negentiende eeuw zijn er talloze psychologische en farmacologische behandelmethoden gelanceerd met de belofte dat ze ongewenst emotioneel geheugen bij patiënten met psychiatrische stoornissen voorgoed zullen terugdringen. Maar zelfs de meest effectieve behandelingen lijken niet in staat om het emotionele geheugen te wissen. Zodoende komen de klachten bij veel patiënten weer terug.

Merel Kindt is van mening dat emotioneel geheugen wel degelijk gewist kan worden. Dit optimisme ontleent ze aan bevindingen uit neurobiologisch dieronderzoek en heel recent onderzoek bij mensen, dat ze uitvoerde in haar eigen laboratorium. Die bevindingen laten zien dat emotioneel geheugen veel `plastischer' is dan lange tijd werd aangenomen. De praktisch klinische implicaties daarvan kunnen spectaculair zijn. Kindt beargumenteert in deze editie van De stellling van ... dat experimenteel onderzoek naar de onderliggende mechanismen van gedragsverandering noodzakelijk is voor de ontwikkeling van effectievere behandelingen voor psychiatrische stoornissen.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers van de UvA zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun vakgebied. Het gaat om actuele thema's uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden via spui25@uva.nl. U ontvangt géén bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting