VO-scholen klaar voor indrukwekkende Zip your Lip Scholentour

20/01/2009 10:00

World Vision Nederland

Amersfoort, 15 januari 2009 - Scholen in het voortgezet onderwijs krijgen bezoek van Ethiopische en Oegandese jongeren. Vanaf 26 januari trekken ze samen met World Vision drie weken lang door Nederland. In het kader van de jongerenactie Zip your Lip vertellen de Afrikaanse jongeren in gastlessen over hun ervaringen met hiv en aids. Artiest Rivelino maakt het programma compleet door spetterende pauzeconcerten te geven.

Interactief programma

Er is veel ruimte voor interactie tijdens de Scholentour. Leerlingen hebben de mogelijkheid vragen te stellen aan de Afrikaanse jongeren en kunnen meedoen met een bewustwordingsspel. In de grote pauze geeft Rivelino een urban rock concert en maakt leerlingen enthousiast om in actie te komen tegen hiv en aids. De tour van 2008 maakte grote indruk op de leerlingen en docenten: "Jullie hebben ons laten zien waarom we deze actie succesvol moeten laten verlopen", aldus een docent.

Bewustwording

De Scholentour is met name bedoeld om scholieren bewust te maken van het aidsprobleem in Afrika. De jongeren kunnen vervolgens een concrete bijdrage leveren door op hun school mee te doen met de jongerenactie Zip your Lip. In oktober 2008 gingen zes Nederlandse jongeren naar Ethiopië om de impact van hiv en aids mee te maken. Daar ontmoetten ze verschillende Ethiopische jongeren. Twee daarvan komen nu naar Nederland in het kader van de Scholentour.

Media Event in La Place Utrecht

Met het Media Event op vrijdagmiddag 30 januari gaat de campagne officieel van start. Zip your Lip organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Schoolmagazine. Tijdens dit evenement krijgen schoolkrantredacties de gelegenheid vragen te stellen aan de Afrikaanse jongeren die dagelijks te maken hebben met de gevolgen van hiv en aids. De middag begint om 13.30 uur in het La Place Vergadercentrum: Rijnkade 5, 3511 LC te Utrecht. Telefoon: 030 - 230 7295. Opgeven kan nog via info@zipyourlip.nl onder vermelding van 'aanmelding media event'.

Extra educatieve tour

Voor het eerst organiseert Zip your Lip dit jaar een extra tour: Scholentour Educatief. Hierbij zijn alle elementen van de Scholentour aanwezig, behalve de pauzeconcerten. Zo kan Zip your Lip nog meer scholen in Nederland aandoen. De Scholentours vinden plaats van 26 januari tot en met 13 februari.

Over Zip your Lip

Zip your Lip is de jaarlijkse jongerenactie van ontwikkelingsorganisatie World Vision. Deelnemers aan de actie eten 24 uur niets en laten zich hiervoor sponsoren. Elke 24 euro geeft één kind een toekomst zonder hiv- en aids. Vorig jaar kon World Vision 17.000 jongeren helpen door de opbrengst van Zip your Lip. De actieperiode is van 2 maart t/m 12 april 2009.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.zipyourlip.nl