Provincie Groningen

Middag-Humsterland Informatieavond Nationaal Landschap Middag-Humsterland 20 januari 2009

Voorlichting over bescherming en promotie Middag-Humsterland

Maandagavond 26 januari 2009 van 20.00 uur tot 22.00 uur organiseert de gebiedscommissie Middag-Humsterland in Zaal Balk te Zuidhorn een informatieavond voor de inwoners van dit Nationaal Landschap. Onderwerpen die deze avond nader worden toegelicht zijn: hoe het zo kenmerkende slotenpatroon beschermd gaat worden, de mogelijke vergoedingen voor grondeigenaren die natuur of landschapselementen actief willen beheren (zogenaamde groen/blauwe diensten) en de toeristische promotie van Middag-Humsterland. Iedereen wordt gevraagd over dit laatste onderwerp actief mee te denken met de gebiedscommissie. Dus heeft u een idee om Middag-Humsterland te promoten of bent u een actieve ondernemer met een goed toeristisch plan, dan bent u van harte welkom op deze avond.

Middag-Humsterland is op 1 januari 2005 door het rijk aangewezen als Nationaal Landschap. Een Nationaal Landschap is een gebied met internationaal zeldzame of unieke en nationaal kenmerkende landschapselementen. Gebieden dus met bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. De provincie is verantwoordelijk voor het bewaken van deze zogenaamde kernkwaliteiten van Middag-Humsterland en legt deze vast in het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan.

Kenmerk van Middag-Humsterland zijn de vele sloten en de onregelmatige kavels. Dat kavelpatroon is al eeuwenoud en, gecombineerd met het reliëf van de dijken en de ruim 100 wierden, de grootste kernkwaliteit van dit Nationaal Landschap. De schaalvergroting in de landbouw heeft begrijpelijkerwijs invloed gehad op dit onregelmatige verkavelingspatroon, doordat veel sloten werden gedempt. Om de kernkwaliteiten goed te beschermen is het noodzakelijk om vast te leggen welke sloten behouden moet blijven.

Gedeputeerde Douwe Hollenga, tevens voorzitter van de gebiedscommissie: "Een zeer groot deel van de in totaal 800 kilometer aan sloten leggen we vast en een deel blijft flexibel om dempverzoeken van boeren in te willigen. Als een boer een sloot dempt moet wel elders een sloot verbreed worden, want sloten hebben natuurlijk ook een waterbergingsfunctie. We hebben het eerste concept van ons slotenplan aan alle boeren voorgelegd en de boeren hebben tijdens de inventarisatie door LTO Noord Advies hun visie kunnen geven op dit concept. Dit is meegewogen bij de totstandkoming van de nieuwe kaart waar alle sloten op staan. En nu willen we maandagavond de 26ste laten zien hoe het volledige plan er uitziet".

Dit zogenoemde cascoplan wordt opgenomen in het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan (POP) van de provincie en in de bestemmingsplannen. Het ontwerp POP is inmiddels door de provincie openbaar gemaakt en vanaf 20 januari 2009 hebben de inwoners 7 weken de tijd om formeel te reageren. Voor agrariërs/grondeigenaren die individuele vragen hebben over het nieuwe cascoplan organiseren de gemeente Winsum en Zuidhorn een inloopochtend op respectievelijk 3 en 4 februari 2008 van 9.00 - 12.30 uur op de gemeentehuizen. De gemeenten Winsum en Zuidhorn zijn nieuwe bestemmingsplannen buitengebied aan het voorbereiden, waarin het nieuwe cascoplan zal worden vastgelegd.

21 januari 2009