Gemeente Helmond


Werkbezoek staatssecretaris

Maandag 26 januari brengst staatsecretaris Albayrak een werkbezoek aan Helmond.

Staatsecretaris mevrouw mr. N. Albayrak gaat aan de hand van enkele casussen in gesprek met de professionals van het Veiligheidshuis. Daarna gaat de staatssecretaris naar Wijkhuis Brede School de Fonkel waar ze geïnformeerd wordt over het Helmondse jeugdbeleid. Daarbij komen aan de orde de projecten:

Het Jeugdbeleid 13+
Het13+ beleid is gericht op positieve stimulansen onder het motto; leren, meedoen en genieten. Hiermee wil de gemeente Helmond meer betrokkenheid en binding van jongeren aan de stad en jongeren ontwikkelingskansen bieden in een stimulerende omgeving. Daarnaast is er nadrukkelijke aandacht voor het voorkomen van risicogedrag, zoals in het voorkomen van schulden, te weinig bewegen, verslaving, crimineel gedrag en voortijdig schoolverlaten.

De Staat van de Jeugd
Is het afgelopen jaar ontwikkeld en geeft aan hoe het gaat met de Helmondse jeugd en belangrijke instrumenten om te bepalen of het gemeentelijk beleid goed op koers ligt. Het gemeentebestuur van Helmond wil dat jongeren opgroeien als zelfstandige en volwaardige burgers, die actief een steentje bijdragen aan het prettige wonen, werken en leven in de wijken van Helmond;

Het Zorg voor Jeugd systeem.
Dit signaleringssysteem is gericht op het vroegtijdig signaleren en registreren van risicokinderen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Op grond van vroegtijdige registraties wordt actief ingegrepen om te voorkomen dat de situatie van deze risicojongeren verslechterd. De gemeente en 13 Helmondse instellingen werken op dit gebied nauw samen en hebben sluitende afspraken gemaakt over een digitaal signaleringssysteem en de coördinatie van de zorg. Ook de verbinding met partners op het gebied van Veiligheid is daarin uitgewerkt.

Het project (Allochtone) Jongeren In Detentie (AJID). Allochtone jongeren in detentie is een zeer succesvol project dat sinds 2002 in Helmond draait en dat wordt uitgevoerd door Bijzonder Jeugdwerk Brabant.
In aanvang richtte het project zich op allochtone jongeren, maar sinds enige tijd is de doelgroep alle Helmondse jongeren van 18 tot 25 jaar, die in detentie zitten en die uit detentie komen. Deze jongeren worden op een heel persoonlijke manier ondersteund en begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij. De resultaten van deze bijzondere aanpak zijn zeer opvallend. Het aantal Helmondse jongeren dat terugvalt in crimineel gedrag is beduidend lager dan vergelijkbare landelijke aantallen.