Bijleveld op werkbezoek in Amstelveen: terugdringen welstandsprocedure

Staatsecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt maandag 26 januari de gemeente Amstelveen. Zij zal hier onder meer met wethouder Hellendall en een aantal deskundigen van gedachten wisselen over het vereenvoudigen van de welstandsprocedure.

Het kabinet heeft een voorstel ingediend waarin het verplichte advies aan de welstandscommissie voor elke reguliere bouwvergunning komt te vervallen. Hierover wordt op 10 februari in de Tweede Kamer gedebatteerd.

Amstelveen is een voorloper op het gebied van welstandsbeleid. Naar aanleiding van een melding van een Amstelveense wethouder bij www.lastvandeoverheid.nl heeft staatssecretaris Bijleveld dit onderwerp aangekaart bij minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie (WWI).

Gemeenten die welstandsbeleid voeren zijn wettelijk verplicht om bouwplannen door een welstandscommissie te laten beoordelen. Veel gemeenten willen wel welstandsbeleid voeren maar zien de verplichte welstandscommissie als een belemmering bij het verbeteren van de dienstverlening.

Het kabinet wil nu de wettelijk verplichte welstandscommissie afschaffen. Het is volgens staatssecretaris Bijleveld aan gemeenten zelf om te bepalen hoe ze hun welstandsbeleid invullen. In Amstelveen zal zij bespreken hoe dit beleid kan worden ingevuld en welk evenwicht er kan worden gevonden tussen kwaliteit van dienstverlening en kwaliteit van de bebouwde omgeving.

Bij het werkbezoek zullen naast de staatssecretaris van BZK en de wethouder van Amstelveen, het ministerie van WWI, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de dorpsbouwmeester van Sevenum en Maasbree, de Vereniging Eigen Huis aanwezig zijn.

Wanneer:
Maandag 26 januari , 11.00 -13.00 uur

Waar:
Raadhuis Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1, Amstelveen

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed