Saxion Hogescholen
BR>

do 22 januari 2009

Saxion `Spitaal' opent haar deuren!


Maandag 26 januari 2009 gaan voor de vijftiende keer de deuren van `Spitaal' open. `Spitaal' is het simulatieziekenhuis van de opleiding tot verpleegkundige (HBO-V) van Saxion in Enschede en Deventer. Tot en met 29 januari 2009 simuleren eerstejaars studenten, samen met simulatiepatiënten, de werkelijkheid van een ziekenhuis. Studenten spelen de rol van verpleegkundige en verzorgen één patiënt.

Ter voorbereiding op `Spitaal' moeten de studenten verschillende praktijksituaties bestuderen. Vooraf weten zij niet aan welke patiënt zij gekoppeld worden en met welk ziektebeeld zij geconfronteerd worden. In uniform gekleed en herkenbaar aan de naamsticker maken de studenten kennis met hun simulatiepatiënt.

Vrijwilligers spelen de rol van patiënt met een bepaald ziektebeeld. `Spitaal' heeft duidelijk een doel. Tijdens de `behandeling' wordt er een levensechte verpleegsituatie gecreëerd. De situaties, gesimuleerd tijdens Spitaal, zijn representatief voor de werkzaamheden van een verpleegkundige werkzaam op een afdeling in het ziekenhuis. Het gaat hier om het integreren van houding, kennis en vaardigheden bij verschillende zorgcategorieën (zorg voor chronisch zieken, zorg voor revaliderenden, intensieve klinische zorg en zorg voor ouderen).

Tevens is dit een voorbereiding op de eerste stageperiode, die twee weken na Spitaal van start gaat. Verder leren studenten met verschillende disciplines binnen een ziekenhuis samen te werken.

Vierdejaars studenten observeren de eerstejaars studenten in het kader van hun opleiding.

Voor meer informatie of voor deelname als patiënt aan Spitaal, kan voor locatie Enschede contact opgenomen worden met onderwijsassistente Janny Huizing, telefoonnummer 053- 4871645 en voor locatie Deventer met onderwijsassistente Maria Ruiter, telefoonnummer 0570-603525/2142.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Boonstra, coördinator Spitaal via centraal nummer 053 - 487 11 11, locatie Enschede. Aanspreekpunt voor de locatie in Deventer is Cathrien Jansen 0570 - 603 525.